Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите във Великобритания:

Опашки пред секциите в Лондон, спокоен изборен ден в Екситър

Опашката пред сградата на българското посолство в Лондон
Снимка: БГНЕС

Гласуването във Великобритания на места протича спокойно, но на други, не липсва напрежение за членовете на секционните комисии. Има и  отказали се гласоподаватели, заради огромните опашки пред секциите. По думите на Юлиан Димитров, който е наблюдател на изборния процес в българското посолство в Лондон, разкритите в посолството секции са 3, а като цяло в британската столица - 13, което е крайно недостатъчно за броя на желаещите да гласуват.

„Хората чакат по над 1 час. Има огромни опашки. Голяма част от чакащите не са се регистрирали онлайн и попълват хартиени декларации на място. Комисиите, дори и като са от 9 човека, не успяват да насмогнат. Според официални данни на британските власти, броят на българите в Лондон е 84 000 и проблемът е, че няма достатъчен брой секции на местата, където българите са най-голям брой. Съгласно избирателния кодекс нямаше как да бъдат оставени райони, в които има по-малко българи без секции, заради изискването за географско покритие на страната. Затова в посолството се получава огромно струпване, тъй като в Лондон няма достатъчен брой разкрити секции. 206 000 са българите в Англия. Няма как те да гласуват в 35 секции.“

„Много сме натоварени. До момента са минали 700 човека, а опашките са огромни“, потвърди пред Радио България и Бисер Джамбазов, председател на секционна избирателна комисия в британската столица.

Друга натоварена секция във Великобритания е тази в Оксфорд, където ситуацията също е критична. Мария Спирова, която е един от членовете на секционната комисия там, съобщи:

„В Оксфорд, в рамките на 3 часа, минаха 300 души, което е нечувано. Това прави по 100 души на час. Много от дошлите хора не са вписани в списъците и трябва да ги дописваме. Спазването на противоепидемичните мерки е на ръба на невъзможното и вероятно това ще продължи до края на изборния ден. В Оксфорд идват хора от голям ареал, извън Лондон – от Рединг, Нюбъри и т н.“

Спирова е категорична, че една от промените, за които настояват българите във Великобритания е въвеждането на дистанционно гласуване по пощата, тъй като при такъв вот подобни струпвания на хора и изключително напрежение сред тях биха били невъзможни.

Пример за секция, в която гласуването протича спокойно е тази в Екситър, Югозападна Англия, където към 13 часа българско време, броят на гласувалите бе едва 97 души. Към 15,20 броят им достига 244.

Пред секцията в Честър, Северозападна Англия открихме Йоана Жирова, която от 2013 година участва в секционните комисии. По думите ѝ, активността на тези избори е наистина голяма.

„Имаме може би около 100-120 души на опашка, но всички са спокойни и засега нямаме проблеми. Вътре спазваме всички противоепидемични мерки, а отвън разполагаме с голям двор. Имахме 740 души, подали заявления предварително. Над 350 пък са гражданите, които не са го направили. Очаквам, че ще достигнат над 1000.“

В секцията гласуват наши сънародници и от Ливерпул, Крю, Освестъри, Рекстъм. ​



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от българското училище в Саарбрюкен заснемат неразказани истории на българите

Гимназисти от Българското училище “Васил Левски“ в Саарбрюкен подготвят свой филмов дебют по проекта “Неразказаните истории на българите”. По този повод някои от тях през миналата седмица посетиха София, където се срещнаха с изпълнителния директор на..

публикувано на 06.04.24 в 15:53

"Заедно в глобален форум" - обмяна на опит между българските училища зад граница

След успеха на първата сесия на "Заедно в глобален форум - майсторски класове и споделяне на добри практики за учители в българските училища в чужбина", проведена през март, на 6 април ще се проведе и втора сесия на събитието, обединяващо учители на..

публикувано на 06.04.24 в 07:30

Нургюл Салимова ще се срещне с българите в Торонто

Българската шахматистка Нургюл Салимова, която е единствената българка - участничка в Турнира на претендентките, който се провежда в Торонто, ще гостува в генералното консулство на Република България в Торонто (65 Overlea Blvd, Suite 230 Toronto, ON M4H..

публикувано на 06.04.24 в 06:10