Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламена Тенева-Ман, Париж: Гражданският ни дълг като българи е най-важен

Пламена Тенева-Ман
Снимка: личен архив

Заради католическия Великден във Франция всички имат повече почивни дни, за да могат да напуснат големия град и да усетят празника. Българите обаче не се отправят на почивка, а масово отиват да гласуват. Усещането че този път има надежда за България сякаш витае във въздуха сред сънародниците ни зад граница. „Усеща се някаква промяна, хората вярват, че има смисъл да се гласува. Преди бяха много по-пасивни, докато сега видях истинска навалица в почивния ден пред посолството на България в Париж“ – каза за Радио България сънародничката ни Пламена Тенева-Ман. По думите ѝ, се е почувствала като на общобългарски празник, на който всички дошли с настроение, за да се почувстват като общност в сърцето на френската столица:

„Голямо вълнение беше, отдавна не е било така. Доста дълга беше опашката, според мен бяха към хиляда човека. Посолството е в голяма старинна сграда, а опашката пред него буквално стигаше до края на улицата и завиваше на съседната. Всички чакаха, но заради пандемията малко на разстояние и всички бяха в много празнично, приповдигнато настроение. Там имаше семейства с децата си, някои бяха дошли със свои приятели, чудесно беше, истинско явление. Имаше хора от всички възрасти. 


От посолството служителите бяха много активни и помагаха. Аз се бях регистрирала онлайн и като мина служителят, предложи тези, които сме направили регистрацията да застанем по-напред. Същото празнично настроение, тази емоция, че българите идват и са активни, се усети и сред членовете на секционните комисии и техните помощници. Незабравима обстановка, и сега дори се вълнувам. Видях и много познати, всички чакахме да гласуваме за нашата страна, а това е много силна емоция, когато си в чужбина. Много хора бяха дошли отдалеч, от френската провинция, тази активност е чудесна и тя говори, че ще има промяна. Сякаш българи от всички поколения днес си бяха дали среща пред посолството ни – правихме снимки, приказвахме, чудно беше. Имаше и доста екипи на медии, които отразиха българския вот.“


Сънародничката ни разказва, че във Франция денят на избора е празник, отива се семейно, всички са хубаво облечени, винаги сутрин. „Гражданският дълг е пред всичко останало“, казва Пламена и добавя, че България има нужда повече от всякога от своите активни граждани:

„Аз не виждам България като нормална държава – няма структура, която да държи държавата. Надявам се скоро да има функциониращи институции, които да действат. Към която и сфера да погледнем, положението е катастрофално. Пенсионни фондове, здравеопазване, училище, безработицата и всичко останало. Всичко трябва да се промени и искрено се надявам, че ще видим скоро такава промяна.“

Снимки: личен архив    


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боряна Мургина: Логопед е нужен и за българчетата от неделните училища в чужбина

Човекът е част от обществото и трудно би живял без да общува. Затова грижата за доброто представяне пред другите започва още в ранна възраст, когато се учим да говорим. Всичко започва в семейството, но забързаният начин на живот забавя развитието в..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Правителството отпусна средства за българските общности в ЮИЕ

Министерският съвет одобри средства до 2 100 000 лева по Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание за работа..

публикувано на 27.03.24 в 16:43

Българско училище "Гергана" ще отбележи тържествено 20-ия си рожден ден

По традиция българската общност в американския североизток празнува Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май с редица концерти. Особено тържествено празникът ще бъде отбелязан от българското училище и хор "Гергана" в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37