Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

165 секционни комисии зад граница са съставени само от доброволци

В Цюрих се чака между 2 и 3 часа за гласуване, не изключват и удължаване на изборния ден

Димитър Иванов

От 465 секционни избирателни комисии отвъд пределите на България, в 165 няма нито един представител на българска институция, съобщи за Радио България Димитър Иванов – глобален координатор на Мрежата на българските изборни доброволци по света. „Тези комисии са съставени изцяло от български граждани, които са поели една голямата отговорност по организиране, провеждане и отчитане на изборите. Някои от тях за първи път участват в тези комисии, а с тази дейност се носи и съдебна отговорност“, уточнява сънародникът ни.

В Швейцария, където Димитър Иванов живее от 20 години, днес има общо 8 избирателни секции. В последните 15 години се наблюдава утрояване на българите там:

„В Швейцария не живеят много българи, може би са около 15 хиляди в момента с двойно гражданство. Но когато аз дойдох бяха под 5 хиляди“, казва българинът.

По думите на Димитър Иванов в Цюрих сънародниците ни чакат между 2 и 3 часа, за  да упражнят правото си на глас. Затова той не изключва удължаване на изборния ден.

Пандемията от Covid-19 допълнително утежни изборния ден. Заради епидемичните мерки в много държави секционните комисии имат специални разрешения да останат в изборното помещение вечерта и да отчетат гласовете, казва Иванов.

„Имаме и други, човешки фактори, които ни пречат, за съжаление. Това е, че външно министерство и ЦИК, по предложения на посолства и консулства, решиха съставите на Секционните избирателни комисии в Испания, в Германия, въпреки очакваната рекордна активност, да бъдат само от 5 души. При условие, че досега изборите са били провеждани с пет-членни секционни комисии. Но сега са необходими двама-трима души, които да се занимават само с анти-ковид мерките. Тези аргументи не бяха чути от институциите и те оставиха гражданите да работят пряко сили, защото не искаха да направят това, което трябваше да се направи- да увеличат съставите на секционните избирателни комисии.“

Още за отговорностите и проблемите пред работата на изборните доброволци при вота за 45-о народно събрание чуйте в звуковия файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Може да се подават заявления за гласуване в чужбина на 9 юни

До 14 май българските граждани могат да подадат заявления за гласуване извън страната за двата вида избори - за европарламент и за Народно събрание, които ще се произведат на 9 юни. Това става известно от решение на Централната избирателна комисия...

публикувано на 18.04.24 в 17:26

Йорданка Христова ще бъде гост на третия Парад на България в Чикаго

Грандамата на българската поп музика Йорданка Христова ще е специален гост на третия Парад на България в Чикаго по случай 24 май, съобщи bgvoice. Парадът събира на едно място всички български училища, фолклорни и танцови състави, културни..

публикувано на 17.04.24 в 22:05

Българка е бизнес журналист на годината в Австрия

Българката Марина Делчева-Гланчниг получи наградата "Милан Фрюхбауер", заедно с което и титлата "Бизнес журналист на годината" в Австрия. Сънародничката ни е първият носител на специалната награда, информира блогът на българите в Австрия "Меланж..

публикувано на 17.04.24 в 15:18