Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции след резултатите от екзитпола

| обновено на 05.04.21 в 00:14
Снимка: БГНЕС

БСП се отказва да коментира резултатите от екзитполовете на социологическите агенции, предаде репортерът ни Даниел Инков. Според данни на „Галъп“ неочаквано партията „Има такъв народ“ се очерта като втора политическа сила, изпреварвайки БСП.

От социалистическата партия съобщиха, че ще направят паралелно преброяване.

Ръководството на БСП бе заявило, че се бори за първа политическа сила в 45-ия парламент, но ако се потвърдят първите данни от екзитпола, тя може да се окаже трета. 

Нови избори са вероятни, поради „мераците за власт“ на политическите лидери, допусна лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред нашия кореспондент в Плевен Латинка Светозарова. "За съжаление, може би ще влезем в ситуация, в която трудно ще се направи правителство и после ще вървим към нови избори“, каза Каракачанов. Той подчерта, че ВМРО няма да участва в правителство заедно с ДПС.

Слави Трифонов – лидер на партията „Има такъв народ“, която неочаквано се нареди втора в екзитпола, написа в профила си във Фейсбук, че има симптоми на Covid-19 и се е самоизолирал. Той подчерта важността от резултата на днешните избори, тъй като, по думите му, победители са избирателите. „Вие си поискахте властта и промяната е неизбежна", завършва публикацията на Трифонов. 

Невъзможно е да има четвърти кабинет на Бойко Борисов, заяви в ефира на БНР Мая Манолова, лидер на формацията Изправи се! Мутри вън!“. По думите на Манолова политическите сила на протеста са големите победители от парламентарния вот. 

20-30 души са излезли на протест пред централата на ГЕРБ, предаде репортерката ни Виолета Ашикова. Протестиращите, водени от майките на деца с увреждания, обединени от гражданската инициатива "Системата ни убива“ скандират „Долу ГЕРБ“. 

„Коалиция ГЕРБ-СДС не е необходимо да излиза и да напомня,че за 14 път поред печели избори”, е заявил Любен Дилов от коалицията. „Най-големият победител са българите, които излязоха да гласуват, въпреки Covid-19“, е допълнил Дилов, според когото предсрочни парламентарни избори биха били много скъпи за страната ни.

„Хората гласуваха за промяна на тези избори“. Това обяви председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ на пресконференция в изборната нощ. ​

Пред БНР Хасан Азис, кмет на Кърджали, част от ръководството на ДПС, изрази надежда Движението за права и свободи да бъде фактор при вземане на важни за страната ни решения. Той призова да се изчакат окончателните резултати от парламентарния вот, преди да се правят заключения. „Винаги сме се заявявали за диалог между партиите и на базата на този диалог да се формулират важните стратегически цели на страната ни за десетилетия напред“, допълни Азис. 

„Аз ви предлагам мир – да сложим експертите и да поемем отговорност до декември да излезем от пандемията и да тръгнем нагоре. Нямате експертиза, хора, трябва да се учите, а ние имаме огромен потенциал. И вместо да се дрънкаме кой е по-велик нека да помислим как да бъдем по-консолидирани, защото светът ни гледа“, – заяви Бойко Борисов в първия си коментар след изборите през профила си във Фейсбук. „Имате ли някой, който да се е справил с 3 кризи – финансово-икономическата, миграционната, пандемията“, попита риторично Борисов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00