Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 393

Снимка: БГНЕС

По-малък процент новозаразени с коронавирус
919 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие от направените 10 648 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 18% от пробите са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 481, в Бургас – 256, във Варна – 216 и в Пловдив – 161. В болница са настанени 10 521 пациенти – от тях 758 в интензивни отделения. Починали са 69 души при общо 13 507 от началото на епидемията, а излекуваните са 3484 от общо 269 575. Активните случаи са 69 177. Вчера са имунизирани 3993 души и с тях общият им брой става 502 078.  

Карантинираните след 1-ви април не могат да гласуват
Близо 15 000 избиратели, които са поставени под карантина след 1 април, няма да могат да гласуват с подвижна избирателна кутия. Това заяви във Велико Търново здравният министър Костадин Ангелов, докато чакаше на опашка да гласува.

Той подчерта, че не очаква пик на пандемията след парламентарния вот, защото третата вълна на пандемията в страната започва да намалява. Министърът призова полицията и здраните власти да следят дали на опашките в избирателните секции няма карантинирани. Във връзка с разпространението на Covid-19 Ангелов допълни, че от няколко дни се наблюдава крехката тенденция за намаляване процента на положителните проби.

Общо 283 са подвижните избирателни секции в страната, 46 от които обслужват карантинирани лица, съобщиха от ЦИК.

Съобразно пандемията ОССЕ наблюдават изборите в България
Делегация на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) наблюдава избирателни секции в София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Троян, Ловеч и Варна. Ръководителката на мисията Корийн Йонкер уточни пред БНР, че е прекалено рано да каже как преминава машинното гласуване, но ще наблюдават процеса с интерес. Артур Герасимов от Украйна заяви, че  пандемията от Covid-19 поставя предизвикателства пред мисията, затова срещите им преди изборния ден са провеждани изцяло онлайн. Всички са наскоро тествани за коронавирус, спазват се протоколите и мерките за безопасност в тясно сътрудничество с членовете на избирателните секции, допълни сенатор Паскал Ализар от Франция.

Над 70% от медиците вече са ваксинирани
Българските медици вече са постигнали колективен имунитет против коронавирус, защото над 70% от тях са ваксинирани или преболедували Covid-19, съобщи във Варна здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той добави, че колективният имунитет на цялото население ще бъде постигнат в края на лятото, след като страната получи допълнителни количества ваксини. В края на април всички неваксинирани българи трябва да могат да избират с какъв препарат да се имунизират, заяви Ангелов.

Съставил: Иво Иванов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 4 април 2024 г.

В „България днес“ на 4 април ще ви разкажем за паметника на Кирил и Методий в Малага, първия български паметник в Испания, който ще бъде открит на 5 април, в навечерието на Успението на Св. Методий...

публикувано на 04.04.24 в 19:00

България днес – 3 април 2024 г.

В „България днес“ на 3 април отбелязваме 165 години от първата учебна година в Болградската гимназия „Георги Сава Раковски“. Как се преподават и учат знания във време на война и как България..

публикувано на 03.04.24 в 19:00

България днес - 2 април 2024 г.

В „България днес“ на 2 април отскачаме до Съединените американски щати, където българското училище „Зора“ в Ричмънд, Вирджиния навърши 10 години от създаването си. Разговаряме с неговите основателки София и Ирина Кушлеви. Срещаме ви и с Елена..

публикувано на 02.04.24 в 19:00