Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вместо решения, парламентарните избори поставиха въпроси

Снимка: БНР

А сега накъде? – върху този въпрос разсъждават политолози и анализатори в България след парламентарния вот на 4 април. Всички предварителни прогнози бяха за едни необичайни и тежки избори, заради пандемията от Covid-19. Но като че ли не се оправдаха очакванията, че избирателите ще се страхуват да отидат до урните – 46.9 % от българските граждани упражниха правото си на глас, а сънародниците ни в чужбина регистрираха нечувана досега гражданска активност, реалните измерения на която предстои да бъдат отчетени.

Румяна Дечева
Браво на българите в България и чужбина, които въпреки притесненията, свързани с пандемията, излязоха и вложиха труда си в секциите или подадоха гласа си. За мен това е невероятно. Много време ще имаме да оценяваме резултатите, но тази мобилизация на нас като общество е най-важното в тези избори“, каза в интервю за БНР Румяна Дечева, заместник-председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия, в който членуват 14 неправителствени организации.

Резултатът от вота постави България в една нова политическа ситуация, в която много анализатори виждат провал за двете най-големи партии – досега управляващата ГЕРБ и основната парламентарна опозиция БСП. Според междинните резултати при 54.63 % обработени протоколи от секционните избирателни комисии в парламента влизат 6 политически формации, като никоя от партиите и коалициите няма мнозинство.

На базата на тази силна фрагментация на силите, изводите относно волята и очакванията на суверена са изключително многопосочни:

Проф. Искра Баева
Изводът от изборите е, че кризата, която възникна много остро през лятото на 2020-а година, продължава казва историкът проф. Искра Баева в интервю за БНР. – Разбира се, имаше изненада, че ГЕРБ се съвзеха от тежкия удар, който понесоха, и отново излязоха първи, но това прилича на пирова победа. Всъщност по-голямата част от българите гласуваха за промяна на управлението, но по начин, който не дава ясна алтернатива“. Проф. Баева акцентира върху неизвестността, която формират резултатите от вота: „Изявленията на лидерите на политическите формации показват, че няма как да бъде съставена коалиция, която да може да функционира нормално.“

Според Йордан Нихризов, лидер на Българската социалдемократическа партия, вече е започнал денят за размисъл, който в България е след изборния ден

Йордан Нихризов
По думите му, тези избори приличат на „увертюра към следващи“, когато ще излезе основният проблем – дали да живеем в парламентарна, или в президентска република.

ГЕРБ е на власт 12 години и не е особено трудно да се прехвърлят всички негативи на управляващите, особено в условия на здравна и икономическа криза, смята Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Георги Харизанов
Ако избирателите искаха ГЕРБ да си почине, щяха да го покажат с вота си. Съставянето на мнозинство в парламента зависи от Бойко Борисов и всички, които биха седнали да разговарят относно това, кои са важните неща в следващите месеци, по-важни ли са те от това на всяка цена ГЕРБ да остане в опозиция или да се ходи на нови избори.“ Предстои да видим как оттук нататък ще се развие поведението на „Има такъв народ“, след като вече не са политически проект, обвит в мистерия, а парламентарно представена партия, отбеляза Георги Харизанов.

В страната доминира опозиционният вот, подчерта социологът Кънчо Стойчев в интервю за БНР. Съотношението от лятото 2:1 в полза на опозиционно настроените български избиратели е останало и се е проявило на изборите, смята той. 

Кънчо Стойчев
По думите му, вероятността да се стигне до нови избори е значителна: „Новите избори са неизбежни. Въпросът е дали ще бъдат през служебен кабинет преди президентските избори, или след президентските избори.“ 

Тежки преговори за съставяне на правителство в България предричат и световните агенции. Асошиейтед прес пише, че подкрепата за българския министър-председател е ерозирала. За премиера Борисов сега ще бъде трудно да се задържи на власт, заради по-високата подкрепа за антисистемните и антикорупционните партии, които искат той да се оттегли, коментира Ройтерс. „България е блокирана“ – този извод прави германското обществено радио ARD, австрийската информационна агенция АПА обяснява, че протестните партии в България не са успели да се обединят срещу статуквото  и обобщава: „След изборите е преди изборите“. „Шпигел“ предупреждава, че очакваното трудно съставяне на ново правителство в София може да доведе до проблеми с отпускането на средства от европейския фонд за преодоляване на последиците от пандемията, което ще забави икономическото възстановяване на най-бедната страна в ЕС.

Съставил: Елена Каркаланова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30