Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 394

Снимка: архив

740 новозаразени от коронавирус

През  последното денонощие са установени 740 случаи на коронавирус от направените 4129 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 18% от пробите са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 267, във Варна – 74 и в Бургас – 67. В болница се намират 10 649 пациенти - от тях 747 в интензивни отделения. Починали са 82 души, а излекуваните са 858. Активните случаи са 68 977. Вчера са поставени 1492 ваксини срещу Covid-19 и с тях общият им брой става 503 570. И с двете дози са имунизирани 100 887 души.

Отвориха яслите и детските градини

От днес децата отново посещават яслите и детските градини. Това става след заповед на здравния министър и при спазване на противоепидемичните мерки. Яслите и детските градини бяха затворени за две седмици заради обявения в цялата страна локдаун. На 12 април пък в класните стаи ще се върнат учениците – по график, който предстои да бъде изготвен от здравните и образователните власти.

Остава изискването за 5-дневна карантина за пристигащите в Италия от България

Италия удължава действието на въведената мярка за 5-дневна карантина за пристигащите от България, като тя ще е в сила до 30 април 2021 г., съобщи българското Министерство на външните работи. 

По информация на посолството ни в Рим пристигащите в Италия от държавите в „списък С“, сред които е и страната ни, освен задължението за представяне на отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, ще трябва да се подложат и на 5-дневна самоизолация. След изтичането й е необходимо да направят нов PCR или антигенен тест.

Личните лекари ще получат ваксини "Пфайзер/Бионтех"

62 010 дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" са пристигнали днес в България. Това е първата доставка от общо 2,7 милиона дози от РНК ваксината, които страната ни трябва да получи до края на юни. Очакваме допълнително и 500 хиляди дози от препарата на "Модерна", както и векторни ваксини – над 1 милион от "АстраЗенека" и 550 хиляди дози от тази на "Джонсън и Джонсън".

Това е съобщил изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, цитиран от БГНЕС. През профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов заяви, че от тази пратка на "Пфайзер/Бионтех" ще получат ваксини личните лекари и ваксинационните центрове.

Съставил: Диана Цанкова

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 4 април 2024 г.

В „България днес“ на 4 април ще ви разкажем за паметника на Кирил и Методий в Малага, първия български паметник в Испания, който ще бъде открит на 5 април, в навечерието на Успението на Св. Методий...

публикувано на 04.04.24 в 19:00

България днес – 3 април 2024 г.

В „България днес“ на 3 април отбелязваме 165 години от първата учебна година в Болградската гимназия „Георги Сава Раковски“. Как се преподават и учат знания във време на война и как България..

публикувано на 03.04.24 в 19:00

България днес - 2 април 2024 г.

В „България днес“ на 2 април отскачаме до Съединените американски щати, където българското училище „Зора“ в Ричмънд, Вирджиния навърши 10 години от създаването си. Разговаряме с неговите основателки София и Ирина Кушлеви. Срещаме ви и с Елена..

публикувано на 02.04.24 в 19:00