Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в чужбина настояват за промени в изборното законодателство

Мария Спирова
Снимка: архив

Българите в чужбина ще организират масирана кампания за промени в изборното законодателство. Това съобщи за Радио Варна Мария Спирова, която от години е сред организаторите на изборните процес в Оксфорд, Великобритания. „Правото на глас на българите зад граница и тези в страната трябва да бъде гарантирано с помощта на модерните технологии. Недопустимо е да се повтори това, което видяхме на тези избори”, каза Спирова.

По повод организацията на изборния процес в Обединеното кралство, където секциите бяха само 35, Мария Спирова коментира: „ Имаше секции, пред които опашката от желаещи да гласуват беше един километър. В някои СИК-ове гласуваха близо 2 хиляди души. Обработката на техния вот от комисия, която включва 9 човека, мога да нарека само Троянска война и нищо по-малко. И след като тази обработка приключи, нелепите ни премеждия с ЦИК продължиха. След като вече сте готови с протокола, трябва за чакате, колкото време се наложи, докато получите разрешение от ЦИК да разтурите секцията. При нас в Оксфорд това се случи към 4:30 сутринта, макар че протоколът беше готов още към 21 часа. Колеги от Стратфорд в 7:30 на другия ден още бяха там и бяха във физическо и емоционално състояние, което трудно мога да опиша”.

На въпрос защо тези проблеми се репродуцират на всички последни избори и не се предприема почти нищо те да бъдат отстранени, Мария Спирова отговори: „За мен е очевидно, че партиите в предишния парламент имаха нужда да могат да държат гласуването предвидимо и с ниска избирателна активност. В един момент на тези партии им стана ясно, че вотът от чужбина е непредвидим и донякъде опасен и те се опитаха да овладеят процеса. Мисля обаче, че този опит се взриви в лицата им”. Цялото интервю с Мария Спирова можете да чуете ТУК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Читалище "Кокиче" – българите в Япония за първи път регистрират свое образователно дружество

Втората по големина общност на сънародници в Япония регистрира първото българско образователно дружество в Япония - читалище „Кокиче“. Българската общност в региона Кансай е втората по големина и концентрация след тази в Токио, уточняват..

публикувано на 19.04.24 в 13:26

Град Русе е на фокус в Дните на България в Канада

За пети път в Британска Колумбия ще се проведат Дни на България в Канада, съобщи за БНР Генералният консул на страната ни в Торонто Велислава Панова . Събитието е на 19 април, като за първи път ще бъде домакинствано от град Салмън Арм. Панова..

публикувано на 19.04.24 в 05:55

Български деца написаха свои закони в столицата на щата Тексас

Ученици от Първо българско училище “Елин Пелин“ – клон в Остин, Тексас, написаха свои закони на занятие по повод 16 април – Деня на Търновската конституция, стана ясно от публикация във фейсбук. “Всички хора правят смешки”, “Всяко дете..

публикувано на 18.04.24 в 18:48