Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят, който пази „страстите“ на българските революционери

Снимка: velikoturnovo.info

Може ли един затвор да носи духа на надеждата, цената за свободата на другите и историята, която е част от нас? Отговорът е категорично „Да“, когато говорим за Затвора-музей във Велико Търново. Той е единственият у нас ориенталски затвор, построен през 1854 за нуждите на турската власт, а днес съхранява паметта на стотици български революционери, затворени в килиите му за кратко време, преди да бъдат отвеждани за процес в Русе или София. 

Дейците на българското националноосвободително движение през XIX век Филип Тотю, Захари Стоянов, воеводата Стефан Караджа, участниците в Априлското въстание от 1876 г. Тодор Каблешков, Тодор Кирков са само част от „миналите“ през триетажната търновска сграда. На това място между 27 до 31 декември 1872 г. в отделна килия лежи и Васил Левски, преди да бъде отведен и обесен в София. Обстановката в килията, където е бил въдворен Левски, е автентично запазена.

Настоящата музейна експозиция е създадена през 2006 година, когато е възстановена възрожденската част на затвора, в приземието е пресъздадена зала за инквизиции и са изложени уреди за мъчения, описани са и най-често прилаганите изтезания. На втория етаж са реставрирани три килии с автентична атмосфера на интериора, аксесоарите, пособията, използвани от затворниците, както и карцер с 5 килии-единочки, функционирали по времето на борбите за национално освобождение.

А кой е единственият български революционер, който успява да избяга от Търновския затвор, как се случва това и още любопитни исторически факти за мястото може да разбере от публикацията „Затворът-музей във Велико Търново пази паметта за стотици български революционери“ от колекцията на Радио България.

Редактор: Весела Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50

Бъдни вечер в традиционната българска култура

Нощта преди Рождество Христово във фолклорната ни култура е позната с няколко имена. Разбира се, най-често я наричаме Бъдни вечер, а основният смисъл на традициите и ритуалите за празника са добре известни – това е празник на смирението,..

публикувано на 24.12.23 в 06:05
Марсел и Катрин Селие с една от плочите на „Мистерията“

Да си спомним за Марсел Селие, открил "Мистерията на българските гласове"

На 13 декември преди 10 години си отиде швейцарският етномузиколог и музикален продуцент Марсел Селие (1925-2013). Той обаче остави след себе си ярка диря в историята на българската музикална култура у нас и по света.  Марсел Селие и съпругата му Катрин..

публикувано на 13.12.23 в 05:35