Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крехки тенденции за спад на заболяемостта от Covid-19 и покачваща се смъртност

Седем класове се връщат в училище от 12 април

Снимка: БГНЕС

„Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на Covid-19 с много крехки тенденции на спадане на заболяемостта“, заяви на редовния брифинг на здравните власти проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването. Процентът на положителните тестове пада с 3% дневно, а излекуваните доближават броя на положителните случаи. В нито една област няма над хиляда заболели от коронавирус на 100 хил. души.

Страната ни в момента заема девето място в Европейския съюз по заболяемост, с 635 души на 100 хиляди и второ по смъртност,
съобщи държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев. Областите с най-много заболели от Covid-19 са София, Варна, Перник и Бургас, а с най-малко – Разград, Видин, Кърджали и Търговище. Според инспектора, по показателите брой на положителни тестове, на заболели и на починали, данните са по-ниски в сравнение с втората вълна на заразата.

Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски каза, че тенденцията при починалите все още е възходяща – 23 на 100 хил. души,
докато при заболелите се наблюдава крехък спад – 0,5%, в сравнение с миналата седмица. В болниците, 74% от леглата за неусложнени пациенти са заети и 64% от тях – в интензивните отделения.

От 12 април частично се възстановява присъственото обучение, съобщи образоветелният министър Красимир Вълчев.
Учениците от 1 до 4 клас се връщат в училище, както и 7, 8 и 10 клас, които ще се редуват на ротационен принцип с по-големите класове. Според министъра, ситуацията в образованието е добра – два пъти по-малко са болните и заразените ученици и учители, благодарение на ваксинацията и частичното присъствено обучение. В момента около 500 преподаватели и непедагогически служители са с коронавирус.

Здравният министър препоръча на ваксинираните с първа доза от препарата на „АстраЗенека“ да не се притесняват, тъй като са минали повече от две седмици – времето, в което изключително редките усложнения се проявяват. Според Европейската агенция по лекарствата, има предполагаема връзка между тези лекарствени реакции и оксфордската ваксина. Затова и лекарите трябва да обръщат внимание на пациенти със задух, болки в гърдите, подуване на долните крайници и замъглено виждане, каза още проф. Костадин Ангелов.

Редактор: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

България днес – 25 април 2024 г.

Чикаго вече е в ритъма на българския фолклор. В американския град официално започна 14-ото издание на фестивала "Верея", откъдето предава специалният кореспондент на БНР Елена Цанева. На рождения си ден актьорът Ицках Финци в специално интервю за Радио..

публикувано на 25.04.24 в 19:00

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15