Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 397

Снимка: БГНЕС

Властите отчитат крехка тенденция към спадане на заболeваемостта от Covid-19
„Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на Covid-19 с много крехки тенденции на спадане на заболеваемостта“, заяви на редовния брифинг на здравните власти проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването. Процентът на положителните тестове пада с 3% дневно, а излекуваните доближават броя на положителните случаи. В нито една област няма над хиляда заболели от коронавирус на 100 хил. души.

Страната ни в момента заема девето място в Европейския съюз по заболеваемост, с 635 души на 100 хиляди и второ по смъртност, съобщи държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев. Областите с най-много заболели от Covid-19 са София, Варна, Перник и Бургас.

Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски каза, че данните за смъртността все още се движат нагоре – 23 на 100 хил. души, докато при заболелите се наблюдава крехък спад – 0,5%, в сравнение с миналата седмица.

От 12 април частично се възстановява присъственото обучение, съобщи образователният министър Красимир Вълчев. Учениците от 1 до 4 клас се връщат в училище, а тези от 7, 8 и 9 клас, ще се редуват на ротационен принцип с по-големите класове. Според министъра, ситуацията в образованието е добра – два пъти по-малко са болните и заразените ученици и учители, благодарение на ваксинацията и частичното присъствено обучение.

Здравният министър препоръча на ваксинираните с първа доза от препарата на „Астра Зенека“ да не се притесняват, тъй като са минали повече от две седмици – времето, в което изключително редките усложнения се проявяват. И все пак той прикани лекарите да обръщат внимание на пациенти със задух, болки в гърдите, подуване на долните крайници и замъглено виждане, след поставена първа доза от тази ваксина.

Продължаваме имунизацията с „АстраЗенека“, но с повишено внимание
Ваксината срещу коронавирус на „АстраЗенека“ ще продължи да се прилага у нас, но с повишено внимание сред жените под 60 г., тъй като при тях по-често са се появявали тромбози при поставянето й. Това решиха здравните ни власти, след като Европейската агенция по лекарствата обяви, че има вероятна връзка между препарата и нежеланите лекарствени реакции. Желаещите да се имунизират с тази ваксина ще бъдат разпитвани дали приемат контрацептиви, дали са пушачи или хипертоници, ще се следят внимателно и пациентките с наднормено тегло. След поставените 230 хил. дози у нас няма регистриран случай на тромбоцитопения и кървене, съобщи Богдан Кирилов, директор на Агенцията по лекарствата. Снощи на срещата със здравните министри на страните от ЕС проф. Костадин Ангелов е настоял за единно решение относно оксфордската ваксина.

Общопрактикуващ лекар спря да ваксинира с „АстраЗенека“
Общопрактикуващият лекар Валери Величков от град Брезник, Пернишко, обяви, че ще продължи имунизациите с препарата на „АстраЗенека“, но само след като приключат проучванията и има ясна позиция за неговата безопасност. Около 70-80 пациенти на д-р Величков са имунизирани вече с „АстраЗенека“. Досега не е имало сериозни странични ефекти при тях, но противоречивите съобщения за безвредността на ваксината и липсата на категорична позиция не му позволяват да продължи да имунизира с препарата. „Не мога да кажа на пациента: „Внимавай да не направиш тромбоза“, обяснява лекарят.

Лек спад в процента на новозаразените с Covid-19
3556 случаи на коронавирус са установени през последното денонощие, при направени 17 713 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Положителните проби са 20%, което показва лек спад. Най-много новозаразени има в София – 815, в Пловдив – 347 и във Варна – 338. Активните случаи са 71 720. В болница се намират 10 429 пациенти – от тях 777 в интензивни отделения. Излекувани са 2477 души. Починалите са 116 и с тях загубилите живота си, вледствие на коронавирусната инфекция, надхвърлиха 14 хиляди.

Броят на поставените ваксини достигна 533 453. Вчера са имунизирани 13 819 души.

Призив за спасяване на летния туристически сезон отправят от бранша
Туристическият бранш у нас подготвя писмо до премиера и до министъра на туризма с призив за спасяване на летния туристически сезон. От бранша са силно притеснени от очертаващия се по-слаб, от миналогодишния, летен сезон. Липсата на ясни правила за влизане в страната ни на туристи от ЕС и от трети страни, след 1 май, е един от належащите проблеми за решаване смятат те. Сред приоритетите, по които трябва да се работи, за да се спаси летният туристически сезон са оскъдното провеждане на маркетингови кампании на ключови за туризма пазари; неяснотата дали се предвижда ваксинация на работещите в сферата на туризма; несъществуващата инфраструктура за тестване на чуждестранните гости, с цел улесняване на входящия туризъм; липсата на информация дали ще продължи мярката за финансова помощ от 35 евро на седалка в самолетите след 1 юни.

Проучват влиянието на Covid-19 при пациенти с ревматологични заболявания
В България започва работа по национален проект за мащабно проучване за влиянието на Covid-19 при пациенти с ревматологични заболявания. Негов автор е проф. д-р Анастас Баталов от Медицинския университет в Пловдив. Проучването ще се осъществи чрез попълване на анонимна анкета от пациентите, която може да бъде попълнена и онлайн. Екипът ще проучи и достъпа на болните до адекватна ревматологична помощ и евентуалното използване на телемедицината в условията на локдаун.

Според проф. Коста Костов през май статистиката на постъпващите в болница с Covid-19 ще бъде още по-стряскаща
„Предупреждавахме още в края на февруари, че частичното освобождаване на мерките ще повиши броя на заразените и постъпващите в болница през април“, каза пред БНР проф.Коста Костов, пулмолог, председател на Експертния съвет, който беше направен в началото на пандемията към НОЩ.

„Още към 7 май ще видим зловещата статистика – на ден в болница да влизат по 230 – до 300 души, като половината ще бъдат в тежко състояние, а 30 на сто в крайно тежки критични пневмонии. Защото ежедневно сега умират над 100 души“– казва той.

Британският щам е по-инфекциозен и предизвиква по-тежка пневмония. По думите му не се наблюдават тежки случаи на заразяване с вируса след имунизация, но реинфекции има в целия свят.

УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора се превръща в АГ Ковид-отделение
Значително се е увеличил броят на родилките, позитивни за коронавирус, както и тези с усложнения, вследствие на вируса, през последните две седмици. Това налага разкриване на два сектора в АГ – клиника на болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора – един за родилки, позитивни на коронавирус, и един за родилки с усложнения от коронавирус.

В трети сектор на територията на областната болница ще бъдат приемани високорисковите родилки. Останалите легла, които са на територията на АГ клиниката, при необходимост ще бъдат трансформирани за пациенти с Covid-19 инфекция, съобщи проф. Йовчо Йовчев, директор на здравното заведение.

Всички останали жени, при които бременността протича нормално и без усложнения, ще бъдат пренасочвани за прием в другите две лечебни заведения в града, в които може да се окаже родилна помощ. Общо 182 пациенти с коронавирус са настанени в болницата, 25 са свободните легла за хоспитализиране на тежки случаи и с Covid-19.

Редактор: Д.Григорова


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставила: Весела Кръстева + Екип „Новини“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00

България днес – 12 април 2024 г.

В „България днес“ ви отвеждаме до Източна Албания , където се срещаме с поредните герои от поредицата ни „Радио България при българите във…“ . Те са от село Връбник – най-източната точка на Албания , някои от тях вече живеят извън селото, но..

публикувано на 12.04.24 в 19:00

България днес – 11 април 2024 г.

В „България днес“ на 11 април отбелязваме 60-та годишнина от първия български граждански презокеански полет, разговаряме с художничката и авторка на плакати Радослава Боор за плакатната изложба, посветена на правата на жените, която тя представя..

публикувано на 11.04.24 в 19:00