Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щъркелите от село Баничан са хит и в мрежата

Снимка: free-webcambg.com

В с. Баничан, Югозападна България, известно и като „селото на щъркелите”, от няколко години имат камера за постоянно наблюдение на едно от многобройните щъркелови гнезда. Идеята е на местното читалище „Изгрев - 1930“ и представителството на Българско дружество за защита на птиците в гр. Гоце Делчев. Камерата е включена постоянно и чрез интернет има възможност да се вижда по всяко време какво се случва в гнездото. 

Целта на наблюдението е образователна – за възпитаване в грижа, отзивчивост и отговорно отношение към заобикалящата ни среда. Проектът е озаглавен: „Културните символи на село Баничан“ и е финансиран от Национален фонд „Култура“ към Министерството на културата. „Искаме да разберем повече за живота на белия щъркел, за да могат подрастващите да наблюдават щъркеловото гнездо и да проследят кога се излюпват яйцата, как се хранят малките щъркелчета и дали наистина белият щъркел е толкова грижовен към своите чеда” – обясняват от местното природозащитно дружество.

Освен камерата, при гнездото има и информационна табела с линк, за да може щъркеловото семейство да се наблюдава от повече хора. ТУК можете да наблюдавате в реално време живота на щъркеловото семейство, а още любопитни подробности за селото и неговите традиции можете да откриете в материала на Радио България „Баничан – селото на духовността, щъркелите и вярата в доброто“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кирил Петков: Споразумението е причината за провала на преговорите

Лидерите на ПП-ДБ все още не са излезли с официален коментар след решението на предложената за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да се откаже от връчения ѝ мандат за съставяне на кабинет, която също така заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи друг кабинет...

публикувано на 25.03.24 в 14:52

Мария Габриел оттегля от парламента кандидатурата си за премиер

Номинираната от ГЕРБ за премиерския пост Мария Габриел съобщи на брифинг в неделя, че се отказва от кандидатурата за премиер и в понеделник, 25 март, ще внесе в парламента декларация за отказ от връчения мандат. Според заявеното от Габриел, ГЕРБ няма да..

публикувано на 25.03.24 в 05:45

Седмицата започва с по-ниски температури, по планините - валежи от сняг

През следващото денонощие от запад на изток ще премине бърз студен атмосферен фронт. Ще има валежи от дъжд, по високите полета на Западна България и планинските райони, през нощта примесен със сняг. На места в източната част от Северна България валежите..

публикувано на 24.03.24 в 19:05