Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щъркелите от село Баничан са хит и в мрежата

Снимка: free-webcambg.com

В с. Баничан, Югозападна България, известно и като „селото на щъркелите”, от няколко години имат камера за постоянно наблюдение на едно от многобройните щъркелови гнезда. Идеята е на местното читалище „Изгрев - 1930“ и представителството на Българско дружество за защита на птиците в гр. Гоце Делчев. Камерата е включена постоянно и чрез интернет има възможност да се вижда по всяко време какво се случва в гнездото. 

Целта на наблюдението е образователна – за възпитаване в грижа, отзивчивост и отговорно отношение към заобикалящата ни среда. Проектът е озаглавен: „Културните символи на село Баничан“ и е финансиран от Национален фонд „Култура“ към Министерството на културата. „Искаме да разберем повече за живота на белия щъркел, за да могат подрастващите да наблюдават щъркеловото гнездо и да проследят кога се излюпват яйцата, как се хранят малките щъркелчета и дали наистина белият щъркел е толкова грижовен към своите чеда” – обясняват от местното природозащитно дружество.

Освен камерата, при гнездото има и информационна табела с линк, за да може щъркеловото семейство да се наблюдава от повече хора. ТУК можете да наблюдавате в реално време живота на щъркеловото семейство, а още любопитни подробности за селото и неговите традиции можете да откриете в материала на Радио България „Баничан – селото на духовността, щъркелите и вярата в доброто“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30