Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората си отиват, но легендите остават в село Шишенци

Снимка: архив

Видинското село Шишенци се намира в най-северозападната точка на България, само на 5 км от българо-сръбската граница. Според най-старите сведения, то било основано през XIX в. от тетевенчанина Дядо Шишко, с когото се заселили цели родове негови съграждани от Централна България. Така се превърнало в едно от най-големите селища за този край, с близо 2000 жители.

В наши дни, от обитателите му са останали едва петдесетина възрастни.

Вследствие на злощастните събития, които го сполетяват около колективизацията в началото на 50-те години, а по-късно и поради липсата на поминък много от жителите му го напускат. От средата на миналия век тръгнала и злокобната му слава за бродещи духове, легендите за самодиви и странни сватбарски песни, които и до днес събуждат въображението на търсачи на мистерии от всички поколения. Оттогава останала и мълвата за самодивско сборище, а селото оглавява класацията за най-мистериозните места в България.



В опит за разбулване на паранормалните явления около Шишенци са написани много статии.
Още толкова са и заснетите видеоматериали, направени са дори и филми. Историите за призраци от миналото, които бродят нощем по улиците на опустялото село довеждат и много туристи, които искат да се уверят в истинността им. За невероятните неща, които се случват там разказва пред Катя Борисова от БНР-Видин бившият секретар на читалището Нарциса Недялкова:

„С тия самодиви се чува и свирене като музика, което не е ясно откъде идва. За това се разказва и в последния филм, който идваха да снимат – „Изгубени в България“. Но какво е това, което се случва при нас, никой не може да каже, може да са извънземни. И сега чуваме сватбарската музика и глъчка, а по време на празници звуците зачестяват. Сега, когато над селото минават самолети, се чуват по-рядко.“



Тъжното е, че след по-малко от двадесетина години и самото Шишенци вероятно ще остане в призрачното минало.

Едва ли легендите и стогодишните традиции ще съхранят село като него. Спокойствието и природата, не са достатъчни, за да върнат младите хора в населените места по границата и да се възроди животът в тях.



„Било е много хубаво тук, идвали са да учат деца от три съседни села, но преди около 50 години“ – припомня кметският наместник в селото Христина Калчева. 

„Сега училището тъне в разруха. Нищо не може да се построи, няма кой. Хората са пенсионери, от 65–годишна възраст нагоре, като преобладават 80–90- годишните. Има само трима четирима души работещи. Тук имаме общежитие към училището и мислех, че може да се направи на дом за възрастни. Но нямаме желаещи, които евентуално да работят и да обгрижват настанените в него. Млади хора не идват и старите, като си заминат, ще изчезне и селото. Би било добре държавата да допринесе с нещо за този граничен район. Със собствени сили нищо не можем да направим. Дано се усмихне щастието някой ден селото да бъде възродено. Тук животът е много спокоен. Природата е в отлично състояние, но няма как да се развива туризъм, защото няма хора.“

Съставил: Гергана Манчева
Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43