Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

През изтеклата седмица Covid-19  продължава да разпространява своя обхват по света. В отговор, редица държави направиха промени или подготвят такива, по отношение на режима за влизане на граждани от България и от други държави. Вижте кои: 

Италия удължи действието на въведената мярка за 5-дневна карантина, за пристигащите от България, до 30 април 2021 г., съобщи българското Министерство на външните работи.  Пристигащите в Италия, от държавите, включени в т.нар. „списък С“, сред които е и България, освен задължението за представяне на отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, подлежат и на 5-дневна самоизолация. След изтичането й е необходимо да направят нов PCR или антигенен тест, съобщава посолството ни в Рим. 

Молдова обяви извънредно положение за периода 1 април – 30 май и въведе допълнителни мерки за ограничаване разпространението на Covid-19 във вътрешността на страната. 

МВнР напомня, че пътуващите за Молдова граждани следва да представят отрицателен PCR тест за наличие на Covid-19 (за момента не са предвидени изключения – дори за транзитно преминаване), направен до 72 часа, преди влизането в Молдова. Тестът трябва да съдържа QR код (Quick Response Code). На територията на страната се допускат и лица, които представят документ за поставена ваксина срещу Covid-19 (задължително с поставена втора доза). Документите за направен тест или за поставена ваксина следва да бъдат издадени на румънски, английски, френски или руски език. 

Гърция  удължи ограниченията за международни полети до 19 април, във връзка с разпространението на инфекцията с Covid-19, съобщи "Ройтерс". Съгласно ограниченията, пътниците, които летят до Гърция, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди пристигането си, и да очакват тестване за Covid-19 на произволен принцип. Освен това, всички влизащи в страната пътници подлежат на 7-дневна карантина. 

Повечето полети от страни извън Европейския съюз са забранени, с изключение на 10 държави, включително Великобритания. За вътрешни полети са разрешени само основни пътувания. 

Кипър официално отвори границите си за туристи от 65 държави. От 1 април влезе в сила и нов здравен протокол, определящ правилата за пътуващите. Според него, пристигащите в  Кипър, от посочените в списък 65 държави, не подлежат на карантина, но те ще трябва да представят един или два отрицателни PCR-теста, в зависимост от категоризацията на държавата, от която идват. 

Кипър прилага европейската класификация на страните в „зелена”, „оранжева” и „червена” група, която се базира на коронавирусната ситуация във всяка от тях. България попада в списъка на т.нар. „червена  група“. За гражданите, пристигащи от включените в нея държави, отпадат по-рестриктивните ограничения и те могат да влизат в Кипър, представяйки два отрицателни PCR теста – един преди полета и втори при пристигането им на острова. 

Сейшелските острови вече посрещат туристи без ваксини и без карантина. От края на март 2021 г., пристигащите в архипелага граждани представят единствено отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди отпътуване. Тестът следва да бъде изпратен на властите на специален уебсайт, пише Le Figaro. Според изданието, архипелагът в Индийския океан почти е достигнал прага на колективния имунитет, благодарение на масовата ваксинация. Въпреки това, в страната е задължително носенето на маски. Има и полицейски час от 22,00 до 04,00 ч.

Съставил: Венета Николова 

Редактор: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

Президентът поздрави юристите за Деня на Конституцията 16 април

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години в Търново приеха Търновската конституция и положиха основите на..

публикувано на 16.04.24 в 10:08