Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

42 години от първия полет на българин в Космоса

Авиомузеят в Крумово отбелязва годишнината с фотоизложба

Николай Рукавишников и Георги Иванов
Снимка: архив

10 април 1979 г., 20 часа и 34 минути. Към Космоса поема изстреляният в орбита космически кораб „Союз – 33”. С него лети първият български космонавт Георги Иванов. Той прави 31 пълни обиколки около Земята. На борда на кораба е в тандем с летеца-космонавт от СССР Николай Рукавишников. България става шестата космическа страна в света след СССР, САЩ, Чехословакия, Полша и ГДР. 

За полета са създадени изцяло български системи и прибори – дело на българските учени. Разработени са и различни видове храни със запазване на вкусовите, ароматните и хранителните качества на продуктите в условията на космически полет. Част от българските разработки продължават да се използват в Космоса и до днес.

По повод годишнината, както и във връзка с Международния ден на авиацията и космонавтиката (12 април) и 60 години от първия успешен полет в Космоса, от 10 до 12 април Музеят на авиацията в Крумово, разположен в близост до летището в Пловдив, представя фотоизложбата „Когато илюминаторът беше хоризонт“.

В експозицията са включени и част от снимките, направени от Георги Иванов по време на полета на космическия кораб „Союз-33“, дарени от него на Музея. За любителите на историята е подготвена и специална презентация „Юрий Гагарин в България“, която разказва за посещението у нас на първия човек, летял в Космоса с космическия кораб „Восток 1“. Използвани са архивни снимки от фонда на Музея, съхранили еуфорията по време на посещението на Гагарин в София, Пловдив, Казанлък, Плевен, Варна.

Още от категорията

Църквата отбелязва деня, в който Архангел Гавраил се явява на Дева Мария, за да и съобщи Божията воля, че тя ще зачене и роди дългоочаквания Месия. Тази хубава блага вест дава и наименованието на празника.

Благовещение – празникът на надеждата и вярата в доброто

25 март – Благовещение е свързан с едно от най-големите тайнства в християнството – с вестта за непорочното зачатие и раждане на Спасителя на човешкия род. Когато пречистата девица Мария получава благата вест, че ще стане Божия майка, се изпълнила надеждата..

публикувано на 19.03.10 в 09:12
Доц. Кьосева /вляво/ дава автографи на премиерата на книгата.

Първите дами на Царска България в книга на Цветана Кьосева

Стара сентенция гласи, че до всеки успял мъж стои една силна жена. Книгата „Първите дами на Царска България” на Цветана Кьосева е поредното доказателство за правотата на твърдението, дори когато говорим за времена отпреди повече от 100 години. Доц. Кьосева,..

публикувано на 11.03.10 в 10:42

Спасението на българските евреи – страница за гражданското съзнание и човечността

На 10 март България отбелязва Деня на Холокоста и спасението на близо 50 хиляди български евреи от лагерите на смъртта. На този ден през 1943 г. е отменена депортацията на първите групи евреи към тях. По-нататъшните опити за депортиране също се провалят...

публикувано на 05.03.10 в 10:40