Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

42 години от първия полет на българин в Космоса

Авиомузеят в Крумово отбелязва годишнината с фотоизложба

Николай Рукавишников и Георги Иванов
Снимка: архив

10 април 1979 г., 20 часа и 34 минути. Към Космоса поема изстреляният в орбита космически кораб „Союз – 33”. С него лети първият български космонавт Георги Иванов. Той прави 31 пълни обиколки около Земята. На борда на кораба е в тандем с летеца-космонавт от СССР Николай Рукавишников. България става шестата космическа страна в света след СССР, САЩ, Чехословакия, Полша и ГДР. 

За полета са създадени изцяло български системи и прибори – дело на българските учени. Разработени са и различни видове храни със запазване на вкусовите, ароматните и хранителните качества на продуктите в условията на космически полет. Част от българските разработки продължават да се използват в Космоса и до днес.

По повод годишнината, както и във връзка с Международния ден на авиацията и космонавтиката (12 април) и 60 години от първия успешен полет в Космоса, от 10 до 12 април Музеят на авиацията в Крумово, разположен в близост до летището в Пловдив, представя фотоизложбата „Когато илюминаторът беше хоризонт“.

В експозицията са включени и част от снимките, направени от Георги Иванов по време на полета на космическия кораб „Союз-33“, дарени от него на Музея. За любителите на историята е подготвена и специална презентация „Юрий Гагарин в България“, която разказва за посещението у нас на първия човек, летял в Космоса с космическия кораб „Восток 1“. Използвани са архивни снимки от фонда на Музея, съхранили еуфорията по време на посещението на Гагарин в София, Пловдив, Казанлък, Плевен, Варна.

Още от категорията

Васил Левски – Апостолът на българската свобода

На 19 февруари преди 137 години на бесило край София намира смъртта си Васил Левски. Той е от онези личности, които се раждат веднъж на няколко столетия, в решаващи моменти, когато трябва да поведат след себе си цял народ. За нас, българите, той е Апостолът..

публикувано на 19.02.10 в 10:13
\r\nКерамичен ритон във формата на овен, Китова могила, ІІ в. след Христа.

2009-а – силна година за българските археолози

На 16 февруари в Националния археологически институт с музей /НАИМ/ при БАН бе открита изложбата „Българска археология 2009”. В нея са показани находки от 46 обекта – най-представителните за миналата година сред общо 383 изследвани находища. Със свои..

публикувано на 17.02.10 в 10:55

Започна излъчването на първата православна онлайн телевизия

На 11 февруари в Пловдив започна излъчването на първата Православна онлайн телевизия.  Новата медия се разпространява чрез интернет страницата на Пловдивската митрополия. Началото бе дадено с отслужването на Света божествена литургия в храма „Свети..

публикувано на 15.02.10 в 09:28