Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

42 години от първия полет на българин в Космоса

Авиомузеят в Крумово отбелязва годишнината с фотоизложба

Николай Рукавишников и Георги Иванов
Снимка: архив

10 април 1979 г., 20 часа и 34 минути. Към Космоса поема изстреляният в орбита космически кораб „Союз – 33”. С него лети първият български космонавт Георги Иванов. Той прави 31 пълни обиколки около Земята. На борда на кораба е в тандем с летеца-космонавт от СССР Николай Рукавишников. България става шестата космическа страна в света след СССР, САЩ, Чехословакия, Полша и ГДР. 

За полета са създадени изцяло български системи и прибори – дело на българските учени. Разработени са и различни видове храни със запазване на вкусовите, ароматните и хранителните качества на продуктите в условията на космически полет. Част от българските разработки продължават да се използват в Космоса и до днес.

По повод годишнината, както и във връзка с Международния ден на авиацията и космонавтиката (12 април) и 60 години от първия успешен полет в Космоса, от 10 до 12 април Музеят на авиацията в Крумово, разположен в близост до летището в Пловдив, представя фотоизложбата „Когато илюминаторът беше хоризонт“.

В експозицията са включени и част от снимките, направени от Георги Иванов по време на полета на космическия кораб „Союз-33“, дарени от него на Музея. За любителите на историята е подготвена и специална презентация „Юрий Гагарин в България“, която разказва за посещението у нас на първия човек, летял в Космоса с космическия кораб „Восток 1“. Използвани са архивни снимки от фонда на Музея, съхранили еуфорията по време на посещението на Гагарин в София, Пловдив, Казанлък, Плевен, Варна.

Още от категорията

Великият пост в съвремието на българина

Осветен от примера на Господ Иисус Христос, който постил 40 дни в пустинята, Великият пост подготвя безсмъртната човешка душа за Спасението. Според Православната църква той допринася за овладяването на християнските добродетели и отдалечава вярващите от..

публикувано на 08.02.10 в 12:49
“Светът трябва да знае, че по време на войната, когато всички страни, свързани с нацистка Германия или окупирани от нея, пращаха своите евреи на смърт, една малка държава реши да спаси своите евреи

Документалният филм “Извън хватката на Хитлер” за спасението на българските евреи бе показан в ЮНЕСКО

По повод Международния ден в памет на Холокоста – 27 януари, в седалището на ЮНЕСКО в Париж бе показан документалният филм “Извън хватката на Хитлер”. Създаден по едноименната книга на родения в България израелски писател и историк Михаел Бар-Зоар, той е..

публикувано на 05.02.10 в 12:11

Къщата на спомените в Габрово

В Габрово под това романтично име се крие една от местните музейни сбирки – на градския бит и култура от XIX и XX век. А уредникът Катя Моновска я представя на посетителите в костюм със старинна кройка, поднася кафе и бяло сладко. Къщата е построена през..

публикувано на 28.01.10 в 14:31