Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

42 години от първия полет на българин в Космоса

Авиомузеят в Крумово отбелязва годишнината с фотоизложба

Николай Рукавишников и Георги Иванов
Снимка: архив

10 април 1979 г., 20 часа и 34 минути. Към Космоса поема изстреляният в орбита космически кораб „Союз – 33”. С него лети първият български космонавт Георги Иванов. Той прави 31 пълни обиколки около Земята. На борда на кораба е в тандем с летеца-космонавт от СССР Николай Рукавишников. България става шестата космическа страна в света след СССР, САЩ, Чехословакия, Полша и ГДР. 

За полета са създадени изцяло български системи и прибори – дело на българските учени. Разработени са и различни видове храни със запазване на вкусовите, ароматните и хранителните качества на продуктите в условията на космически полет. Част от българските разработки продължават да се използват в Космоса и до днес.

По повод годишнината, както и във връзка с Международния ден на авиацията и космонавтиката (12 април) и 60 години от първия успешен полет в Космоса, от 10 до 12 април Музеят на авиацията в Крумово, разположен в близост до летището в Пловдив, представя фотоизложбата „Когато илюминаторът беше хоризонт“.

В експозицията са включени и част от снимките, направени от Георги Иванов по време на полета на космическия кораб „Союз-33“, дарени от него на Музея. За любителите на историята е подготвена и специална презентация „Юрий Гагарин в България“, която разказва за посещението у нас на първия човек, летял в Космоса с космическия кораб „Восток 1“. Използвани са архивни снимки от фонда на Музея, съхранили еуфорията по време на посещението на Гагарин в София, Пловдив, Казанлък, Плевен, Варна.

Още от категорията

Св. Николай чудотворец

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Bulgarska/Religia/audio31_bul_30_11_09.mp3 Не са един и два празниците в българския православен календар, които народът ни тачи и почита от незапомнени времена, прекланя се пред светците и спазва най-различни традиции и..

публикувано на 01.12.09 в 13:21
Портрет и карикатура на Уилям Гладстон, както и заглавната страница на “Българските ужаси и Източният въпрос”.

Уилям Гладстон и българската кауза

През декември се навършват 200 години от рождението на големия британски политик, прочут оратор, публицист и писател Уилям Гладстон, свързан с борбите за освобождение на българския народ от петвековно османско владичество. По този повод в Държавна агенция..

публикувано на 27.11.09 в 10:40
\r\nДокументът за ратификация на Ньойския договор.

90 години от Ньойския договор

Преди 90 години, на 27 ноември в парижкото предградие Ньойи сюр Сен е подписан договор, с който официално се слага край на участието на България в Първата световна война. Страната ни се включва в нея, следвайки идеала си за национално обединение с..

публикувано на 25.11.09 в 10:40