Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Българите в Сърбия са духовен мост между двете страни

Президентът Румен Радев и кметът на Община Цариброд Владица Димитров
Снимка: БГНЕС

Актуални въпроси, свързани с българското национално малцинство в Цариброд, Република Сърбия, обсъди днес президентът Румен Радев в София с кмета на общината Владица Димитров и председателя на Общинския съвет Зоран Джуров. 

„Бих искал българите в Сърбия винаги да бъдат връзката и духовния мост в развитието на отношенията между нашите две страни, защото сътрудничеството между близки и съседни държави става все по-важно“, подчерта президентът. 

Той допълни, че  България разчита на поетия ангажимент от сръбските власти и лично от президента Александър Вучич държавата да продължи да осигурява условия за упражняване на политическите, културните и образователните права на българското национално малцинство в съответствие с най-добрите европейски практики.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българчета от Унгария дойдоха в прародината си по унгарска програма

Възпитаници на Българското училище за роден език в Будапеща, Унгария, пристигнаха на 26 март в България за 8-дневен лагер, предаде БТА. Лагерът се финансира основно от унгарската държава по програма за малцинствените училища в Унгария, която дава..

публикувано на 27.03.24 в 16:32

Писма от Испания до владетели от българската история

Ученици от клуб "Родолюбие" в Българското училище "Св. св. Кирил и Методий" в Барселона написаха писма до български владетели. В занятието участваха деца от гимназиален етап, съобщава на Фейсбук страницата си просветното средище. Сред владетелите, към..

публикувано на 27.03.24 в 16:31

Консулството ни в Ню Йорк събра театрали от седем държави

В навечерието на Международния ден на театъра, Генералното консулство на България в Ню Йорк беше домакин на първата по рода си интернационална среща на театрали. В колоритното културно събитие участваха именити режисьори и драматурзи от България, Франция,..

публикувано на 26.03.24 в 19:20