Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сърбия представят специалността „Български език, литература и култура“

Ректоратът на Белградския университет
Снимка: www.bg.ac.rs

На 11 април, в Деня на отворени врати, Филологическият факултет на Белградския университет ще представи възможностите за изучаване на чужди езици, сред които е и българският. Представянето на специалността „Български език, литература и култура“  е насрочено за 13:30 часа, местно време, в платформата Zoom и ще бъде достъпна през следния линк: https://zoom.us/j/97360102230.

През целия ден в онлайн приложението ще се редуват презентации на специалностите на белградския университет по сръбски, български, словашки, чешки, украински, гръцки, румънски, албански и унгарски език, съобщават от факултета, цитирани от Кулрурно-информационния център в Босилеград.  

Българистиката е с дългогодишни традиции във Филологическия факултет на Белградския университет, единственото висше учебно заведение в Сърбия за изучаване на български език, литература и култура. Българският език се преподава там от 1962 година. Първият преподавател по български е Лиляна Мойсов. Година по-късно в катедрата идва и първият лектор от България – Стефан Елевтеров

През годините като преподаватели по български език, литература и култура са привлечени едни от най-добрите специалисти, сред които - Катя Йорданова, Надежда Драгова, Стефания Гинина, Николай Димков, Пенка Баракова, Татяна Дункова, Лили Лашкова и много други.

Изключителна следа оставя изтъкнатият фолклорист и литературовед проф. Марин Младенов. Той пристига в Белград през 1978 г. Бил е преподавател по съвременен български език, историческа българска граматика, диалектология и по българска литература. Именно проф. Младенов създава научно-методическото ядро ​​на българистиката в Белградския университет.

Снимка: Белградски университет - Универзитет у Београду (bg.ac.rs)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20