Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателно: Ясно е разпределението на мандатите в 45-ото Народно събрание

Снимка: БГНЕС

Вече е ясно разпределението на депутатските мандати от проведените на 4 април парламентарни избори. ЦИК обяви окончателните данни.

Коалицията "ГЕРБ - СДС" е със 75 мандата, "Има такъв народ" - с 51, а "БСП за България" с 43-ма депутати, ДПС е с 30, "Демократична България" с 27, а "Изправи се! Мутри вън!" - с 14. Деветима кандидати от листите на ДПС и двама от ГЕРБ-СДС, включително Бойко Борисов, вече декларираха пред ЦИК, че не желаят да са депутати в 45-ото Народно събрание.

Във връзка с проведените на 4 април избори, говорителят на ЦИК Димитър Димитров съобщи, че комисията е получила 400 жалби, информира репортерът на БНР Цветелина Стоянова. Той поясни, че е имало много затруднения, особено при гласуването в чужбина, където никога досега не е имало толкова много секции.

Подробностите вижте ТУК

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стефан Димитров

Подготовката на изборите зад граница върви по план

От Министерството на външните работи обявиха, че получават достатъчно средства за организацията на изборите зад граница. Служебният външен министър Стефан Димитров увери, че подготовката върви по план. В МВнР е сформирана работната група..

публикувано на 11.04.24 в 18:55

Честността на вота е без алтернатива, обеща служебният премиер

За служебния кабинет честните избори ще бъдат приоритет и са без алтернатива. Той ще се противопостави по всякакъв начин на купения вот. Това обяви на първото заседание на новото правителство премиерът Димитър Главчев. По думите му, предстои..

публикувано на 11.04.24 в 15:25
Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев поема овакантения пост на главен секретар на МВР

Длъжността "главен секретар на МВР" ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник главен секретар, съобщиха от МВР. Той ще замени на поста Живко Коцев до назначаването на титуляр. Президентът отстрани главния секретар на..

публикувано на 10.04.24 в 18:49