Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 април - Световен ден за борба с болестта на Паркинсон

12 000 души в България са засегнати от паркинсоновата болест

Снимка: parkinson.bg

Болестта на Паркинсон засяга над 6 милиона души в света и е на второ място по честота сред невродегенеративните заболявания след болестта на Алцхаймер. Около 12 хиляди са българите с болестта на Паркинсон, като 10% от тях са в напреднал стадий, съобщават от Българското дружество по неврология по повод 11 април - Световния ден за борба с болестта на Паркинсон. 

Заболяването засяга главно мъже и жени над 50 години и е познато най-вече с характерното за него „треперене“.

Несръчност с едната ръка, промени в почерка, намаляване силата на гласа и загуба на обоняние са издайниците на болестта. 

За болните съществуват модерни терапии, които могат да облекчат състоянието им, но те биват избирани и прилагани от специалисти при строго индивидуален подход към всеки пациент. Целта е хората да запазят или подобрят качеството си на живот, като забавят развитието на болестта. България разполага с всички възможности за добър контрол на заболяването, които се прилагат и в чужбина, гарантират българските невролози. 

През ноември м.г. стартира кампанията „Върни си контрла над Паркинсона" по инициатива на Българското дружество по неврология (БДН) и на Националната организация на хората болни от късен Паркинсон. В нея са участвали 11 невролози от 7 града в страната, които са прегледали над 250 пациенти с вече установена паркинсонова болест. В същия период и над 800 души са се свързали с националната телефонна линия за късен Паркинсон, за да се информират за болестта.

Причините за заболяването все още са неизвестни. Дълго се е смятало, че роля имат някои фактори от околната среда, сред които хербициди и пестициди, но все още науката няма точен отговор дали е така, отбелязват от БДН. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43