Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 април - Международен ден на авиацията и космонавтиката

Отбелязваме 60 години от първия полет на човек в Космоса

Юрий Гагарин, 12 април 1961 г.
Снимка: Ройтерс

По повод Международния ден на авиацията и космонавтиката, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще посетят Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Двамата ще поздравят командно-преподавателския състав и курсантите, ще разгледат и битовия корпус, изцяло ремонтиран в последната година, съобщават от пресцентъра на военното министерство.


ВВВУ „Георги Бенковски“ е неразривно свързано с овладяването на Космоса. Негови възпитаници са и двамата ни космонавти, които наредиха България сред космическите страни, както и учените, участвали в създаването на апаратури за изследване на космическото пространство.  

За Международния ден на авиацията и космонавтиката (12 април) и по случай 60 години от първия успешен полет в Космоса, Музеят на авиацията в Крумово, разположен в близост до летището в Пловдив, представя фотоизложбата „Когато илюминаторът беше хоризонт“. В експозицията са включени и част от снимките, направени от първия ни космонавт Георги Иванов по време на полета на космическия кораб „Союз-33“. 


За любителите на историята е подготвена и специална презентация „Юрий Гагарин в България“, която разказва за посещението у нас на първия човек, летял в Космоса с космическия кораб „Восток 1“. Използвани са архивни снимки от фонда на Музея, съхранили еуфорията по време на посещението на Гагарин в София, Пловдив, Казанлък, Плевен, Варна.

Плевен ще се включи в отбелязването на годишнината с инициатива на Регионалната библиотека "Христо Смирненски". Две тематични изложби ще разкажат за първия пилотиран полет в космоса и за посещението на Юрий Гагарин в Плевен през май 1961 година. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стигматизирани ли са децата аутисти в България?

По света заболяванията от аутистичния спектър растат в геометрична прогресия. България не прави изключение в това отношение. И ако преди повече от десетилетие едно на 10 000 деца по света е било диагностицирано с аутизъм, то в наши дни средно 1 от 70..

публикувано на 17.04.24 в 11:05

Българите не са сред ентусиастите за евровота и очакват ЕС да защитава мира

Уморени от продължаващата трета година политическа криза с безкрайно повторение на парламентарни избори, българите не са ентусиазирани от евроизборите. Готовността им да участват в тях е по-ниска спрямо 2019 г. Това нарежда страната до Естония като..

публикувано на 17.04.24 в 08:52
Рори Милър

Американецът Рори Милър представя в САЩ и Канада рецепти от българските села

В Чикаго тази вечер от 18.30 ч. в Културен Център Магура (415 W Golf Rd # 7, Arlington Heights) ще бъде представена книгата "На око" на живеещия в България американец кулинар Рори Милър. Тя съдържа рецепти на храни от българските села. Книгата..

публикувано на 17.04.24 в 06:15