Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Рефлектор“ – нещо като филм, нещо като опера…

Димитър Бодуров за аудио-визуалния си проект

Снимка: reflector-project.com

Човекът и пандемията – това е основната тема в „Рефлектор“, новия проект на Димитър Бодуров. Известният джаз пианист, композитор и продуцент го осъществява заедно с брат си – тромпетиста Нейко Бодуров. Тяхната идея е да предадат рефлексиите от пандемията, превръщайки в своеобразна експериментална опера позициите на хора от различни възрасти и социални групи. През лятото на 2020 г., когато имаше разхлабване на мерките и все още си мислехме, че бързо ще се върнем към предишното си битие, в българското общество започнаха да се формират полярни мнения за действията на правителството, здравните власти и пр. Това от своя страна доведе до протести и напрежение между властта и „улицата“.

„Това, което си мислех е, че в тази трудна за всички ситуация, е нужно да се чуем, да се изслушаме с възможно най-голяма толерантност. Затова реших да въвлека публиката като участник в този експеримент, да дам глас на човешките мисли и чувства чрез видеоразкази, предоставени от различни хора. Срокът за изпращане на видеата е до края на април, а в сайта ни са инструкциите за изпращане и въпросите, на които могат да отговорят по желание. Може да споделят танц, песен, свободен разказ как са се чувствали в началото на пандемията, как се чувстват сега, как си представят бъдещето. Ще обединя тези видео материали и върху тях ще напиша музиката. Това, което ни интересува, е да съберем пъстра палитра от участници, за да постигнем максимална обективност. Досега имаме десетина участници, очакваме и други хора да станат част от този арт проект. Мислил съм да го осъществя и в Холандия, където живея, и би бил доста успешен. Но като първи етап предпочитам да е на български и да касае българите като преживявания и опит.“

Кои са музикантите, които ще представят проекта, на коя сцена и защо авторът го нарича опера?

„Представям си крайния продукт на голяма сцена с два или три екрана, всички видеа ще изпълняват ролята на протагонисти в тази виртуална опера. Ще свирим на живо - аз и Нейко, Иван Шопов – електроника, както и камерен струнен оркестър. Харесва ми този диалог между реално и виртуално, защото отразява нашата „нова реалност“. Иска ми се да е нещо като филм, нещо като опера, но музиката да е на преден план. Мисля концертът да завърши с ария, изпълнена истински, на сцената. Не гледам правилата, искам да направя нещо, което е достатъчно убедително и да разкажа една история. Да, това не е опера в общоприетия смисъл, няма да има хора, които пеят, но споделени човешки разкази ще бъдат превърнати в музика. А в съвременната опера така или иначе свободата е много голяма.“

„Рефлектор“ ще бъде представен през август в рамките на фестивала „Радар“ – Варна. Творците са получили подкрепа от програма „Творчески инициативи“ на Министерството на културата и общината на Черноморската ни столица.

„Организираме „Радар“ съвместно със Светлозара Христова, тази година е осмото издание. Фестивалът е прогресивен и различен, намери място на националната сцена. Представяме музикални проекти, свързани с другите видове изкуства – танц, видео, театър, всичко, което не може да се побере в рамките на понятието концерт. Разбира се, програмирали сме и концерти, но търсим различното, това, което не може да се види и чуе на другите сцени.“

Над какво още работи музикантът в условия на постоянни ограничения – известно е, че в Холандия мерките все още са сравнително строги.

„Току-що завърших произведение за тромбон, струнен квартет и електроника, поръчано ми от Йорген фон Райен, първият тромбонист на Концертгебау, който наскоро имаше концерт в София – споделя Димитър. – Премиерата трябваше да е през май, но я отложиха. В момента работя върху друга поръчка - творба за малък ансамбъл от Люксембург. Планираме да запишем нов албум с моето трио „Бодуров“. Джазът определено е огромна част от живота ми и музиката, която пиша, но тя съдържа и други идеи. Още веднъж каня българите по света и у нас да се включат в проекта. Всеки участник ще получи билет за премиерата, стига всичко да е наред.“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

проф. Златимир Коларов с читатели в Тирана, Албания

Проф. Златимир Коларов представи романа си "По тънката повърхност на леда" в Тирана

С нотки на артистичност, топли чувства и голям интерес премина официалното представяне на книгата "По тънката повърхност на леда" на Златимир Коларов в едно от помещенията на Вила "София", в албанската столица Тирана. Интересът към творбата беше..

публикувано на 15.03.24 в 19:25

Зоран Мише показва своята "Борба/ Kampf" в Българския културен институт в Берлин

На 14 март в Българският културен институт в Берлин се открива изложбата "Борба/ Kampf" на художника-график Зоран Мише. Тя е продължение на инициативата между БКИ-Берлин, Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров"и галерия "Дебют" за..

публикувано на 13.03.24 в 20:25

Филми от шест континента на "София филм фест“

„Отворете вратите към световното кино!“ - това е мотото, под което от 13 до 31 март в българската столица ще се проведе 28-ият „София филм фест“. Фестивалната програма включва 143 пълнометражни игрални, документални и анимационни филма, както и..

публикувано на 13.03.24 в 07:00