Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тревога в туризма: Отлив от морските ни курорти по Великден?

Варненската туристическа камара иска от правителството бързи действия

Снимка: Венета Николова

Тази година се задават 5 почивни дни около Великденските празници в началото на месец май (30 април – 04 май). Но разхлабването на противоепидемичните мерки в страната едва ли ще донесе глътка въздух на един от най-засегнатите сектори от епидемията – туризма. Работещите в бранша алармират, че ако властите не вземат спешни мерки, курортите ни тази пролет ще останат още по-празни и от миналогодишния Великден, белязан от началото на ковид кризата у нас.

Цялото ни Северно Черноморие например разчита предимно на румънските туристи, които по традиция почиват у нас, и то не само по Великден. Ежегодно около 200 хиляди гости от северната ни съседка избират нашите морски курорти за своята ваканция. В момента обаче, скъпият PCR тест и липсата на ясни правила за влизане на територията на България буквално са стопирали резервациите, научаваме от Илин Димитров - председател на Варненската туристическа камара.

„Много е важно в спешен порядък да бъде приет регламент от Министерството на здравеопазването за влизането на гражданите в страната, защото ножът е опрял до кокала – казва Илин Димитров.– Трябва да се приеме и регламент за чартърните полети, който е за 35 евро субсидията, трябва да засилим маркетинговата стратегия и е важно да бъдат ваксинирани ударно работещите в сектора. Защото всички държави около нас го правят, само ние изоставаме!“

Според председателя на Варненската туристическа камара, в момента нашите конкуренти, съседните Турция и Гърция, са се разбрали с румънското правителство какви преференции ще дадат на туристите и по какъв начин ще се работи с тях – дали ще има PCR тестове и кой ще ги поеме и т.н. България обаче не е направила тази важна крачка. Затова и почти няма резервации за Великден от чужденци. „Всичко ще се решава Lastminute, т.е. в последната седмица преди Великден“ – смята Илин Димитров.

Великден е от голямо значение за отрасъла, защото по това време се определя кога хотелиерите ще отворят след продължителната зима и кога за тях стартира летният сезон. Така например, тази пролет в курорта „Златни пясъци“ много малко хотели се готвят да отворят, научаваме от още Илин Димитров. Браншът вече не разчита на българите да напълнят базата, както това се случи през миналата пролет, когато, лишени от възможност да пътуват зад граници, сънародниците ни избраха България и родното Черноморие. Но какво е различното тази година?

Българските туристи ще представляват до 30 % от общия брой туристи, които ние можем да посрещнем – обяснява Илин Димитров. – Но те не могат да спасят сезона по никакъв начин! Защото тази година и Гърция, и Турция имат регламент за Великден, който разрешава на ваксинирани и на вече боледували от Covid-19 хора, да посещават тези държави, дори без PCR тестове! Така че аз очаквам отлив от българите за сметка на държавите около нас. Защото миналата година те останаха в България и някои дори преоткриха страната ни. Сега обаче има много изгодни предложения от близките държави“, каза в заключение председателят на Варненската туристическа камара. 

Снимки: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30