Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тревога в туризма: Отлив от морските ни курорти по Великден?

Варненската туристическа камара иска от правителството бързи действия

Снимка: Венета Николова

Тази година се задават 5 почивни дни около Великденските празници в началото на месец май (30 април – 04 май). Но разхлабването на противоепидемичните мерки в страната едва ли ще донесе глътка въздух на един от най-засегнатите сектори от епидемията – туризма. Работещите в бранша алармират, че ако властите не вземат спешни мерки, курортите ни тази пролет ще останат още по-празни и от миналогодишния Великден, белязан от началото на ковид кризата у нас.

Цялото ни Северно Черноморие например разчита предимно на румънските туристи, които по традиция почиват у нас, и то не само по Великден. Ежегодно около 200 хиляди гости от северната ни съседка избират нашите морски курорти за своята ваканция. В момента обаче, скъпият PCR тест и липсата на ясни правила за влизане на територията на България буквално са стопирали резервациите, научаваме от Илин Димитров - председател на Варненската туристическа камара.

„Много е важно в спешен порядък да бъде приет регламент от Министерството на здравеопазването за влизането на гражданите в страната, защото ножът е опрял до кокала – казва Илин Димитров.– Трябва да се приеме и регламент за чартърните полети, който е за 35 евро субсидията, трябва да засилим маркетинговата стратегия и е важно да бъдат ваксинирани ударно работещите в сектора. Защото всички държави около нас го правят, само ние изоставаме!“

Според председателя на Варненската туристическа камара, в момента нашите конкуренти, съседните Турция и Гърция, са се разбрали с румънското правителство какви преференции ще дадат на туристите и по какъв начин ще се работи с тях – дали ще има PCR тестове и кой ще ги поеме и т.н. България обаче не е направила тази важна крачка. Затова и почти няма резервации за Великден от чужденци. „Всичко ще се решава Lastminute, т.е. в последната седмица преди Великден“ – смята Илин Димитров.

Великден е от голямо значение за отрасъла, защото по това време се определя кога хотелиерите ще отворят след продължителната зима и кога за тях стартира летният сезон. Така например, тази пролет в курорта „Златни пясъци“ много малко хотели се готвят да отворят, научаваме от още Илин Димитров. Браншът вече не разчита на българите да напълнят базата, както това се случи през миналата пролет, когато, лишени от възможност да пътуват зад граници, сънародниците ни избраха България и родното Черноморие. Но какво е различното тази година?

Българските туристи ще представляват до 30 % от общия брой туристи, които ние можем да посрещнем – обяснява Илин Димитров. – Но те не могат да спасят сезона по никакъв начин! Защото тази година и Гърция, и Турция имат регламент за Великден, който разрешава на ваксинирани и на вече боледували от Covid-19 хора, да посещават тези държави, дори без PCR тестове! Така че аз очаквам отлив от българите за сметка на държавите около нас. Защото миналата година те останаха в България и някои дори преоткриха страната ни. Сега обаче има много изгодни предложения от близките държави“, каза в заключение председателят на Варненската туристическа камара. 

Снимки: Венета Николова

Още от категорията

Създават национален кризисен щаб за спасение на туризма

Двете най големи организации в туризма – Алиансът на туристическата индустрия в България и Конфедерацията на българския туристически бизнес създават Национален кризисен щаб за спасение на туризма. Целта е общи действия срещу затваряне на заведенията,..

публикувано на 08.09.21 в 07:20

Бургас вече е на картата на градския туризъм в България

Успешен летен туристически сезон отчитат в южния черноморски град Бургас. „И ако досега той беше по-скоро транспортен хъб за почиващите по Южното Черноморие, вече можем да заявим категорично, че сме предпочитан туристически град”, каза пред БНР Бургас..

публикувано на 07.09.21 в 10:26

Веломаршрутът Дунав Ултра – опознайте дунавското ни поречие в цялото му многообразие

Осем години след създаването на веломаршрута Дунав Ултра, интересът към него е огромен. Причината се крие в уникалното многообразие на Дунавския ни регион, който все още е terra incognita за масовия туризъм. Движейки се по маршрута,..

публикувано на 23.08.21 в 15:41