Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 401

Снимка: БГНЕС

Разхлабване на част от мерките, част от учениците се върнаха в клас

Днес отвориха врати гoлeмитe нexpaнитeлни мaгaзини, нo c ycлoвиe зa диcтaнция мeждy клиентите в тях. Допуска се и провеждането на културни и развлекателни мероприятия, при използване до 30% от капацитета на помещенията, като присъстващите трябва да носят маски за лице и да спазват физическа дистанция от 1.5м.. Отново работят заведенията за хранене и развлечения, но при използване на не повече от 50% от капацитета и при работно време между 6.00 и 23.00 часа.

Най-малките ученици от 1 до 4 клас се върнаха в класните стаи. Присъствено обучение, за срок от две седмици, започнаха и децата от 7, 8 и 10 клас. След това, на 26 април, на чиновете ще седнат 5, 9 и 12 клас, а от 17 май - учениците от 6 и 11 клас. 

Ако няма интерес към ваксината на AstraZeneca, тя ще бъде изтеглена

Експертните съвети в страната – от имунолози, вирусолози, кардиолози и други специалисти, ще дадат спешно становище, относно ваксинирането с препарата на AstraZeneca срещу Covid-19. Това стана ясно на извънреден брифинг, на който здравният министър Костадин Ангелов посочи също, че интересът към тези ваксини е спаднал значително. Той увери, че ако интересът спадне напълно, ваксините ще бъдат изтеглени.

Наличните ваксини във ваксинационните центрове са на AstraZeneca. Ваксините на Pfizer/BioNTech се насочват само към изпълнение на първа, втора и трета фаза от ваксинационния план. Липсата на ваксини е предизвикала хаос в информационната система за записване на час за ваксинация, но се търси решение на проблема. По думите на Ангелов, реален избор на ваксина се очаква през май.

Днес, 12 април, в България пристигнаха 62 010 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. На 16 април се очакват 14 хиляди дози от ваксината на Johnson & Johnson, а на 26 април още 24 хиляди дози.

Зеленият сертификат не е пропуск за всички врати

“Зеленият сертификат няма тежестта на документ, който отваря всички врати”, коментира пред БНР адв. Мария Петрова, специалист по медицинско право. Той съдържа сведения дали притежателят му е ваксиниран срещу Covid-19, дали е прекарал болестта и дали има антитела в организма. Според Мария Петрова идеята на сертификата не е да разделя хората на ваксинирани и неваксинирани, а да задава единен стандарт, за да се възпират злоупотребите и документните измами. “Европейската комисия още в началото каза, че това е препоръчителен документ и всяка държава трябва да реши каква тежест да му придаде”, заяви още адвокатът.

Почти равен брой новозаразени и излекувани от Covid-19

Регистрирани са нови 462 положителни проби с Covid-19, показват данните на Eдинния информационен портал. От направените 3658 тестове, близо 13% са положителни. Най-много новозаразени има в София– 143, в Пловдив – 33 и във Варна - 27. Излекуваните са 459, починали са 67 души, а в болница се намират 10 382 пациенти – от тях 797 в интензивни отделения.

Вчера са поставени 1600 дози ваксини и с тях общият им брой става 572 662. Реимунизираните са 113 253 или 1,5% от населението.

Туризмът призова управляващите за ясни мерки за спасяване на сектора 

Варненската туристическа камара призова правителството да предприеме спешни мерки за спасяване на туристическия сектор в навечерието на великденските празници.„Важно да бъдат ваксинирани ударно работещите в сектора, защото всички държави около нас го правят, само ние изоставаме! , каза пред Радио България председателят на камарата Илин Димитров. Още за тревогите на бранша – ТУК.

Спад на инвестиционната промишлена активност с 8,7% през м.г.

През 2020 г., инвестиционната активност сред промишлените предприятия се е свила с 8,7% спрямо предходната година, показва проучване на Националния статистически институт. През т.г. се очаква нов спад на инвестициите с 15,5% заради отрицателното въздействие на коронавирусната криза. Мениджърите от частния сектор, чийто дял е 85%, предвиждат намаление на инвестиционните си програми със 17,5%. Най-голям относителен дял в инвестициите се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление, с понижение от 13,8%. При енергетичните и свързаните с водата сектори се очаква увеличение с 4,7%, а производството на недълготрайни потребителски стоки - свиване на инвестиционните програми от 30,8%.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00