Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търси се ключът за съставяне на управляващо мнозинство

Възможни предсрочни избори не бива да ни плашат, смятат анализатори

| обновено на 13.04.21 в 12:50
Снимка: БГНЕС

След като днес Държавен вестник обнародва резултатите от парламентарните избори и имената на депутатите, а държавният глава Румен Радев издаде указ за свикване на 45-то Народно събрание на 15 април, вниманието ни се насочва към възможните партийни взаимодействия и състава на бъдещото правителство на страната.

За конструирането на управляваща коалиция вероятно ще се чака решението на шоумена Слави Трифонов – лидер на втората по численост политическа сила в парламента „Има такъв народ“ (ИТН). По думите на социолога Юлий Павлов, създаването на т.нар. реформаторско мнозинство от „партиите на протеста“ е невъзможно, тъй като народните представители, с които тези формации разполагат са малко над 90 души от общо 240 депутати. Вероятно в най-изгодна позиция спрямо всички останали е новосформираната партия ИТН, която предстои да получи и своето политическо кръщение в пленарната зала. Екипът на Слави Трифонов обаче трябва да направи сложен избор:

Юлий Павлов
„Изправен е пред три варианта – уточнява Юлий Павлов. – Единият е да отиде на нови избори, за което анализатори го съветват, тъй като прогнозират, че той ще бъде първа политическа сила. Възможно е да подобри резултата си, но без да достигне този на ГЕРБ. Вероятно е обаче и да намали резултата си. Другите два варианта са с резултат правителство. Възможно е той да преговаря с партиите на протеста и да предложи коалиционен кабинет с тях или пък изцяло собствен, без да преговаря с никого.“

Съвсем нова следизборна политическа реалност, предрече избраният за депутат от Демократична България експерт по сигурност доц. д-р Велизар Шаламанов:

Велизар Шаламанов
„Народът гласува много ясен мандат за промяна. Отговорността за нея се пада на много нови хора, които са част от новото Народно събрание. Те трябва да го разчетат и да намерят най-добрите решения.“

Въпреки своята пета победа на парламентарни избори, управляващата досега партия ГЕРБ се намира в парадоксална ситуация, която наблюдавахме и през 2013-14 година. Анализаторите припомнят, че тогава, както и сега, всички останали парламентарно представени партии отказаха да си сътрудничат с тях и ги принудиха, да останат в опозиция.

Вчера стана ясно, че ГЕРБ няма да върне мандата, а ще изпълни конституционното си право, като предложи свой кабинет в името на доверието на българските граждани, които са отредили първото място на партията в изборите. В него ще личи и приемственост, и промяна – съобщи вицепремиерът Томислав Дончев, анализирайки резултатите от  парламентарните избори:

Томислав Шаламанов
„Не сме просили подкрепа от никого – заяви Дончев и акцентира върху факта, че по-голяма част от политическите сили са казали с кого биха се кооперирали в името на  съставянето на някакво парламентарно мнозинство. – Да, ние сме готови с предложение  за кабинет, министър председател, министри , както и с номинация за председател и зам.-председател на българския парламент. Имайте търпение няколко дни, ще ги научите. Ще бъде предложено правителство, което няма да е само политически знак, а ще бъде правителство, което би могло да работи. Да предложиш за министър председател някой, различен от лидера на партията е извънредно решение - то може да бъде знак за това, че търсиш подкрепа, може да бъде знак и за друго – че партията е жива, че се обновява и има достатъчно кадри.“

Томислав Дончев предупреди, че партия ГЕРБ не може да бъде в политическа изолация в 45-ия парламент:„Обичайно опитите да бъде заобиколен първия и да бъде сглобена конструкция от всички останали завършват зле. Властта тежи много и ако имаш крехки рамене, може да ти счупи гръбнака“.Коментирайки възможността да се стигне до предсрочни избори и служебен кабинет на президента Румен Радев, вицепремиерът заяви:„Нямам уплах от служебен кабинет. Съвсем друг въпрос е, че политическият реваншизъм не е добра технология. Тя не носи нищо добро на обществото“.

Вариантът да се върви към предсрочни избори, не бива да ни плаши, смята политологът Георги Киряков. 

Георги Киряков
„С разходите за нови избори, няма да обеднее хазната, а ще се обогати демокрацията“ – категоричен е той в интервю за БНР-Пловдив.

Поуки от изминалите избори трябва да си вземат всички партии, управлявали страната до момента – убеден е стоматологът д-р Фикри Гюлестан. В интервю за БНР-Кърджали той обясни, че с изместването на БСП от второто място, е отбелязан краят на прехода и началото на нещо ново:

Д-р Фикри Гюлестан
„Хората, които гласуват за БСП, ДПС и ГЕРБ, гласуват за системните партии, но за тези 4 години се появиха и нови избиратели, които не се припознават в тях. Именно от тях смятам, че ще дойде тласъкът за промяна, но като всяко зараждане, това също ще бъде проблематично. Помним как през 1990 година започнахме една промяна с искрена вяра в демокрацията. В крайна сметка обаче се оказа, че след 30 години сме на последно място по богатство в Европа и един от най-нещастните ѝ народи. Изглежда някъде нещо е било сгрешено. Затова следващото поколение, което познава много по-добре света и Европа, ще поиска рестарт на държавата.“

Съставил: Йоан Колев

Снимки: БГНЕС, БНР-архив и архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БСП ще работи за широко ляво обединение

Българската социалистическа партия ще покани на 1 май т.г. над 25 партии в левия спектър, както и над 20 близки по идеология граждански сдружения и неправителствени организации, съобщи лидерът Корнелия Нинова след днешния Национален съвет. “ Ще..

публикувано на 13.04.24 в 16:19
Стефан Димитров

Подготовката на изборите зад граница върви по план

От Министерството на външните работи обявиха, че получават достатъчно средства за организацията на изборите зад граница. Служебният външен министър Стефан Димитров увери, че подготовката върви по план. В МВнР е сформирана работната група..

публикувано на 11.04.24 в 18:55

Честността на вота е без алтернатива, обеща служебният премиер

За служебния кабинет честните избори ще бъдат приоритет и са без алтернатива. Той ще се противопостави по всякакъв начин на купения вот. Това обяви на първото заседание на новото правителство премиерът Димитър Главчев. По думите му, предстои..

публикувано на 11.04.24 в 15:25