Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 402

Снимка: архив

Българите – разделени по отношение на идеята за "ваксинационни паспорти"

Българите са все още разделени по отношение на идеята за т. нар. "ваксинационни паспорти", които Евросъюзът обмисля с цел възстановяване на свободното пътуване и туризма. Това показват данните от проучване на социологическа агенция "Галъп", съвместно с туристическата индустрия, проведено в периода 18 - 24 март сред хиляда пълнолетни българи.  Половината от анкетираните са по-скоро съгласни с въвеждането на паспортите, но 43% са против. Заради коронаворуса 25% от българите са отложили пътуване или почивка в страната, планирани за изминалите 12 месеца, а 22% - в чужбина. 63% от анкетираните заявяват, че с идването на коронавируса са започнали да избягват многолюдните места, а 73% - че предпочитат пътуване за почивка само с кола.

Епидемията от Covid-19 е сред причините за повишената смъртност в България  

През 2020година са починали 124 хил. българи при средни показатели 108-110 хил. души за последните десет години, съобщи за Нова тв Магдалена Костова от Националния статистически институт. По думите й, подобни числа е имало през 1918 г., когато заради Първата световна война сме загубили 151 хил. души. Смъртността по време на пиковете на епидемията е била изключително висока. В същото време раждаемостта продължава да бъде ниска. За първи път от години населението на София е намаляло и това се дължи на вътрешната миграция през март и април м.г., когато много хора са сменили адреса си заради КПП-тата. Най-бързо обезлюдяващите градове се намират в Северозапада.

Смъртните случаи от Covid-19 отново над 200

3122 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие от направените 17 402 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Положителен резултат са дали 18% от пробите. Най-много новозаразени има в София – 758, в Пловдив - 314, във Варна – 233 и в Стара Загора - 195. В болница са настанени 9970 пациенти, а в интензивни отделения се намират 776 души. Починалите са 201 при общо 14 619 от началото на епидемията, докато излекуваните са 3098. 51 медици са се заразили с Covid-19 и с тях общият им брой става 12 588. Активните случаи са 71 140. Поставените дози ваксини до момента са 579 992 – от тях 7330 през последните 24 часа. Ваксинирани и с двете дози са 114 644 души

Масов отказ от ваксиниране с AstraZeneca във Варна

Масов отказ от ваксиниране с препарата на AstraZeneca констатират общопрактикуващите лекари във Варна. След появилите се информации за противопоказания, хората предпочитат да изчакат доставките на ваксината на Pfizer. "Няма и яснота за тези, които са си поставили първата доза на AstraZeneca и искат втората да е от друга ваксина", коментира д-р Каролина Златева, заместник-председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в морската столица пред Даниела Стойнова от БНР Варна.

България – обезпокоена от съобщенията за ваксината на Johnson & Johnson

"Обезпокоени сме от днешните съобщения от САЩ за ваксината на Johnson & Johnson. Очакваме в края на деня да имаме решение, след като Европейската агенция по лекарствата даде становище", заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той посочи, че се обсъжда възможността „всеки, който желае да си постави ваксината на AstraZeneca, да си я постави. За тези, които не желаят да я поставят, ще вземем решение с какво тя може да бъде заменена“.

Коментарът на Ангелов дойде, след като Американската агенция за контрол на храните и лекарствата препоръча временно да бъде спряна употребата на ваксината срещу Covid-19 на Johnson & Johnson. Причината – проучване за възможна връзка между ваксинирането и образуването на кръвни съсиреци.

47 хил. жени са ваксинирани с първа доза на “Астра Зенека”

Жените с поставена първа доза от ваксината на "АстраЗенека" срещу коронавирус у нас наброяват близо 47 хиляди, а общият брой на имунизираните с оксфордския препарат е около 238 хиляди, съобщиха за БГНЕС от Здравното министерство. Междувременно Националният ваксинационен щаб реши ваксината да се прилага с повишено внимание при жени под 60 г. и да не се използва при риск от тромбоза.

Двете дози трябва да бъдат от една и съща ваксина

“Не може да бъде поставяна втора доза от различна ваксина срещу Covid-19, няма клинични изследвания, че това ще бъде ефективно”, заяви за БНТ доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България. Вчера здравният министър проф. Костадин Ангелов съобщи, че оксфордската ваксина може да бъде изтеглена у нас, тъй като интересът към нея е спаднал до символични проценти.

Що се отнася до страничните ефекти след Covid-19, според представителят на СЗО никой не си е давал сметка, че коронавирусът ще влияе върху психиката на преболедувалите и всеки трети от тях ще развива някакво психическо страдание. Решението трябва да бъде мултисекторно, тъй като не е проблем само на здравната система, смята той. “Нужна е законодателна инициатива, за да се гарантира безопасността на уязвимите групи”, добави доц. Михаил Околийски.

Изследване показва много високо недоверие в медиите по отношение на пандемията

Степента на недоверие към медиите у нас е много висока, но тя е още по-силна в уязвимите групи. Това е основният извод от проекта „Независимост на медиите и достъп до информация във връзка с Covid-19 в България“, изследвал малцинства, лишени от свобода и обитатели на социални домове. Според Димитрина Петрова от Българската общност за либерална демокрация посланието е, че медиите объркват и позицията им не е дистанцирана. “Темата за липсата на справедливост трябва да се отдели от тези за отсъствието на ваксини и фалшивите новини”, подчерта тя. “Липсата на справедливост и аморалност в процеса на ваксинация не се коментира, въпреки че чрез ваксинационния си план България позволи да умират и да се разболяват тежко най-уязвимите хора – възрастните и тези с определени хронични заболявания”, обоснова се Димитрина Петрова.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Редактор: Гергана Манчева + Екип „Новини“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 10 април 2024 г.

В „България днес“ на 10 април ви разказваме за Рамазан Байрам – мюсюлманският празник с послание, срещаме ви с Елена Ганева-Роблес, преподавател на български и британски деца в Лондон. Разбираме и защо едно българско семейство загърби бизнеса си у..

публикувано на 10.04.24 в 19:00

България днес – 9 април 2024 г.

"Единство в многообразието"- мотото на Европейския съюз се превръща в свързващата нишка на историите, които сме ви подготвили в "България днес" на 9 април. От обичаите и традициите на мюсюлманите в страната ни в навечерието на Рамазан байрам, през..

публикувано на 09.04.24 в 19:00

България днес – 8 април 2024 г.

Впуснете се в новата работна седмица с предаването "България днес". На 8 април отбелязваме Международния ден на ромите, началото на Панаира на детската книга в Италия и ще загатнем за таз-годишните изненади в пътуващия фестивал "Лятно Театро", който ще..

публикувано на 08.04.24 в 19:00