Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 години от рождението на Георги Раковски

Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 г.
Снимка: Община Бургас

14 април 1821 г. е рождената дата на Георги Стойков Раковски - възрожденец, революционер, пръв идеолог и организатор на националноосвободителното движение в България, публицист и радетел за народна просвета и книжнина. „Раковски е необикновено крупна личност в епохата след Кримската война. Импулсивен дух, волева натура, фанатичен патриот, той води бурен живот, обречен на идеала – Свободата на България“ – пише проф. Михаил Арнаудов, изследовател на делото и творчеството на Раковски.

С името на Раковски е свързана и първата у нас революционна поема „Горски пътник” (1857 г.). Тя се предхожда от "Предвестник Горскаго пътника" - брошура от две части - публицистична и стихотворна, в която са публикувани първите статии на Раковски. Малко след това Раковски създава „Първи план за освобождение на България”, в който се обръща към българите с думите: „човек, който няма гражданска независимост, той не съществува на този свят“, и че „с меч са българите своята свобода изгубили, с меч пак трябва да си я върнат!”. 


През април 1862 г. в Белград той учредява ръководен орган на освободителната борба – Привременно българско началство, което трябва да ръководи делата за подготовката на българите за въстание. Две години по-рано създава и вестник „Дунавски лебед“, който, заедно с в. „Българска дневница” (юни – октомври 1857– бел. ред.), поставя началото на българския революционен печат.

Георги Раковски основава Първа българска легия (1862 г.) – войскова част с числен състав от около 600 млади българи, някои от тях ученици по това време в Одеса, Виена и Белград. В легията участват войводи, бивши хайдути и бъдещи организатори на националната революция, сред които Васил Левски, Стефан Караджа, Иван Кършовски, Ильо Марков и др. Георги Раковски остава в паметта на българина и с един позив за въстание от 1 август 1862 г. В него той пише: „…нека никой не чака от другите да го освободят. Нашата свобода от нас зависи”. Опитът му се превръща в теоретична основа за следващото поколение български революционери, в лицето на Васил Левски и водачите на Априлското въстание от 1876 година...


За ролята и значението на Раковски, говори и фактът, че огромен брой български училища у нас и по света  днес носят неговото име.

В навечерието на 200-годишнината от рождението на Георги Раковски група изследователи на живота и делото му, а също потомци от рода му и следовници на идеите му, обединени в национална асоциация, излязоха с официално предложение 14 април да бъде обявен за Ден на Раковски.  

В родния град на Раковски - Котел, днес ще бъде открит барелеф на идеолога на националното освобождение. Вечерта ще се проведе и тържествена заря-проверка. Множество събития, посветени на делото на Георги С. Раковски ще има в цялата страна - вижте ТУК.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: Архив, Национален исторически музей, Община Бургас



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Членството на България в НАТО – 20 години по-късно

Днес се навършват точно 20 години от приемането на България за пълноправен член на НАТО. И ако трябваше решението да бъде взето отново днес – 56% от българите биха гласували страната ни да остане член на Алианса, а 28 на сто са на мнение, че трябва да..

публикувано на 29.03.24 в 04:30

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30