Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цветовете на пролетна София

4
Снимка: БГНЕС

Въпреки противоепидемичните мерки и по-прохладното време тази пролет, столичани изпълват улици, паркове и градинки. Цветовете на пролетта също започват да "изкачат" из централните части на града, по много от алеите и зелените зони на София. Композициите от пролетни цветя, които ще радват столичани и туристи в идните седмици ще се разгърнат на повече от 10 декара из целия град, обещават от Столичната община. 


Тази година на почит са лалетата и теменужките. За целта в София са били засадени над 200 хиляди лалета, част от които са внос от Холандия. И още - 5200 теменужки и парички (Bellis perennis), 300 хиляди рози и повече от 2 000 многогодишни храсти, ще внасят цвят и настроение в забързаното всекидневие на столичани.


Най-зрелищните са "килимите" от лалета и теменужки при НДК, а от Моста на влюбените ще се виждат кръгове от вечнозелени храсти в съчетание с бели и розови лалета. При зацветяването на столичния булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“, покрай канала на Перловска река, са били използвани различни сортове бяло и кичесто лале, съчетано с бели, розови и кичести парички.

Цветни фигури и редици от декоративни треви, многогодишни и едногодишни цветя и вечнозелени храсти ще разнообразяват зелените ивици на „Ботевградско шосе“ и ще придружават с километри влизащите в София.

Да ви е цветно!!! 

Съставил : Венета Николова

Снимки: БГНЕС, Ани Петрова, Столична Община

Галерия

Още от категорията

Ще се отърве ли Витоша от замърсяването с алуминиеви кенчета?

Част от хижите на Витоша, ще бъдат снабдени със специални машини за компресиране на алуминиеви кенчета по инициатива на „Софийски планински клуб“. По този начин замърсяващите околната среда отпадъци ще бъдат оползотворени от фирма за рециклиране, а..

публикувано на 21.06.21 в 10:05

В половин България няма регистрирани новозаразени с Covid-19

27 са новите случаи на коронавирус в страната през изминалото денонощие или 0,7 процента от направените малко над 4 100 теста, сочи Единният информационен портал. В 15 области в страната няма нито един нов случай на инфекция. В София новозаразените..

публикувано на 21.06.21 в 08:54

Програма “Ваканция” обещава активно лято за деца и младежи

В столичния комплекс "Спортна София 2000" днес започва програма "Ваканция" на Столичната община, насочена към деца и младежи от 6 до 29 г. Те ще имат свободен достъп до 50 вида дейности, сред които спорт, изкуство, обучение по пътна безопасност,..

публикувано на 21.06.21 в 06:00