Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 403

Снимка: ЕПА/БГНЕС

До юни България очаква да постигне колективен имунитет
До юни в България ще пристигнат достатъчно количества РНК ваксини и ще можем да изградим колективен имунитет. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, член на Националния оперативен щаб срещу Covid-19.

Той коментира, че България одобрява въвеждането на ваксинационни сертификати за пътуване. „Ние си даваме сметка, че сме туристическа дестинация и мисля, че се прави много активна политика и с нашите съседи, и на ниво ЕС, да има едно по-свободно, но контролирано придвижване на хора“, обясни Кантарджиев.

До 2 седмици се очаква резултатът от тестовете – дали може да се комбинират първата и втората доза от различни видове ваксини, но юридически това все още не е издържано, коментира още професорът.

За денонощието оздравелите са повече от заразените с Covid-19
2 944 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 16 242 тестове през последното денонощие. Положителни са малко над 18% от пробите, сочи Единният информационен портал. Най-много са новозаразените в София 692. Следват Варна – 282, Пловдив – 270 и Бургас – 253-ма.

Активните случаи са 69 962. На болнично лечение са 9 799 пациенти, 799 – в интензивни отделения. 127 са починалите, а излекуваните са 3995. За последните 24 часа са поставени 10 503 дози ваксини. С тях броят на поставените дози от началото на имунизацията е 590 495. 116 423 души са получили пълна имунизация с две дози от антивирусните препарати.

Расте броят на децата с Covid в Ловешко
В област Ловеч расте броят на диагностицираните с коронавирус деца. За последното денонощие са диагностицирани три нови случая на заразени малолетни от общо 52-ма заболели, съобщава кореспондентът на БНР Пламен Христов.Активните случаи в региона намаляват и в момента са 855. Запазва се обаче големият брой на приетите за лечение в болници, които тази сутрин са били 222-ма.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 9 април 2024 г.

"Единство в многообразието"- мотото на Европейския съюз се превръща в свързващата нишка на историите, които сме ви подготвили в "България днес" на 9 април. От обичаите и традициите на мюсюлманите в страната ни в навечерието на Рамазан байрам, през..

публикувано на 09.04.24 в 19:00

България днес – 8 април 2024 г.

Впуснете се в новата работна седмица с предаването "България днес". На 8 април отбелязваме Международния ден на ромите, началото на Панаира на детската книга в Италия и ще загатнем за таз-годишните изненади в пътуващия фестивал "Лятно Театро", който ще..

публикувано на 08.04.24 в 19:00

България днес – 5 април 2024 г.

В "България днес" ви отвеждаме до  Лисабон , за да ви разкажем за българската общност там, за българското училище и българските православни средища. В рубриката ни " Радио България при българите в..

публикувано на 05.04.24 в 19:00