Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна работа 45-ото Народно събрание

| обновено на 15.04.21 в 11:45
Снимка: БГНЕС

Най-възрастният депутат Мика Зайкова откри работата на 45-тото Народно събрание. „Народът ни изпрати в тази зала за промяна, която да ни извади от всички последни места в ЕС“, каза Зайкова. Депутатите положиха клетва, като петима от членовете на парламента направиха това онлайн, тъй като са под карантина.

В писмо до парламента правителството на Бойко Борисов е депозирало оставката си, съобщи председателстващата заседанието Мика Зайкова.

Депутатите в 45-то Народно събрание наследяват инстуция в дълбока криза, посочи в обръщението си президентът Румен Радев. 

Румен Радев
„Миналото Народно събрание абдикира от парламентарния контрол. Утвърди се порочната практика законопроектите на изпълнителната власт да се внасят от депутати, за да не се ангажира политическата отговорност на тази власт“, добави Радев. „Време е да приемем, че президентското вето не е акт на война с парламента, а инструмент за усъвършенстване на законите. На вас се пада мисията да възстановите парламентаризма. Първият инструмент ще бъде възраждането на реален парламентарен контрол над изпълнителната власт“ , призова държавният глава. Радев заяви, че от 19 април започва консултациите за съставяне на ново правителство.

Лидерът на най-голямата парламентарна група на коалицията ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че ако тяхното предложение за кабинет не бъде подкрепено, отговорността за стабилността и развитието трябва да бъде поета от втората партия на господин Станислав Трифонов, и „останалите формации, които се самопровъзгласиха за носители на промяната“. „Готови сме да протегнем ръка към политическите си опоненти. Безвремието на един служебен кабинет ще бъде платено от всички български граждани“, допълни Атанасова.

Десислава Атанасова
Имаме парламент, различен от всички предишни. Различен, защото закъсня с 6 месеца, защото предишните управляващи се вкопчиха във властта и отказаха предсрочни избори, каза Тошко Йорданов от партията „Има такъв народ“. Едва ли този парламент ще изкара 4-годишен мандат. Основната задача на този парламент е промяна на Избирателния кодекс. Българите от чужбина трябва да гласуват по пощата, трябва да се разпусне Централната избирателна комисия и да се избере нова комисия, трябва да има видеонаблюдение на бронето на бюлетините, поиска Йорданов.

Тошко Йорданов
Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, няма да правим и голяма коалиция, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Бихме подкрепили правителство на „Има такъв народ“. На прага сме на финансова и политическа криза. Повече от всякога от нас се изисква разум, а не мандатно мислене. За нас членството в ЕС е неотменим и основен приоритет. То дава възможност – плана за възстановяване и устойчивост, развитие на високотехнологична икономика и намаляване на неравенствата както между гражданите, така и между регионите, добави Нинова.

Корнелия Нинова

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза, че новите три партии в парламента имат 92 мандата, което не им дава да сформират правителствено мнозинство. Според Карадайъ, страната е по-близо да отиване на нови избори, подчертавайки, че партията му е готова за тях. Но ДПС би подкрепила правителство на трите нови партии в парламента при ясно набелязани политики за ускорено икономическо развитие на страната.

Мустафа Карадайъ
Поставяме си за цел предсрочно да прекратим мандата на главния прокурор Иван Гешев и след това реформа на Висшия съдебен съвет, каза съпредседателят на Демократична България Христо Иванов. Той изтъкна, че Народното събрание ще може да свърши само една част от промяната и това е да отстрани от управлението Бойко Борисов, ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта – ДПС, заяви Иванов.

Христо Иванов
Председателят на парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова изброи като техни цели, ново правителство, нов главен прокурор и „пълна ревизия на корумпираното управление“, като се създаде комисия по ревизията. Манолова добави, че ще въведат изцяло машинно гласуване, дистанционно, електронно гласуване за българите в чужбина, ще изчистят избирателните списъци чрез активна регистрация и ще сменят съставите на избирателните комисии. Ще настояваме за смяна на Съвета за електронни медии и ръководството на Националната телевизия, поиска тя.

Мая Манолова
Протестиращи посрещнаха пред сградата на парламента новите депутати от 45-то Народно събрание. Те поискаха парламентът да се саморазпусне и да има нови избори и служебно правителство. Недоволните настояха и за пълно разследване на правителствата на ГЕРБ, предадоха репортерите на БНР. 

Снимка: Ани Петрова

Снимки: Ани Петрова, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00
Румен Радев

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на..

публикувано на 14.04.24 в 14:14

МС: Няма постъпили искания за евакуация на български граждани след атаката срещу Израел

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщи правителствената пресслужба. По повод иранската атака срещу Израел служебният премиер Димитър Главчев свика тази сутрин работно съвещание с участието на военния министър Атанас..

публикувано на 14.04.24 в 09:41