Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко известни документи за живота и делото на Раковски оживяват онлайн

Еспонатите са част от фондовете на РИМ-Русе и Държавния архив

Срещата на Георги Раковски с Тихо и Тонка Обретенови в Русе. Автор: Ал. Христов, 1958 г.
Снимка: ruse.bg

По повод 200-годишнината от рождението на Георги Раковски, онлайн експозиция в Русе представя малко известни документи за живота и делото на революционера. Областната управа в крайдунавския град уточнява, че изложбата, поместена на сайта ѝ, включва осем документа и картина от фондовете на Регионалния исторически музей и от Държавния архив в града. Сред тях са спомените на революционера Никола Обретенов за Раковски, в които той описва контактите му със семейството на Баба Тонка, както и гостуването му в Русе.


Представени са и три писма на Раковски, в едно от които той призовава българите да останат единни в противопоставянето си на Цариградската патриаршия. Експозицията съдържа още биографични сведения за Раковски от Филип Симидов, с приложени бележки от книгата на Панайот Хитов "Моето пътуване...", както и свидетелство на Д. Ладович - участник в легията на Раковски, с оригинален подпис на революционера от 1862 година.

Сред 26-те изображения е и сабята на революционера, открита в русенското Ново село през 1955 година. Оръжието се съхранява в Регионалния исторически музей в Русе. 

С експоните можете да се запознаете ТУК



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56
„Хвърковатата чета на Бенковски”, художник Петър Морозов

Чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски

Създателят на вътрешната организация за освобождение на България Васил Левски при формиране на революционните комитети в българските земи първи включва в тях чужденци, работещи в "Източната железница" на барон Мориц Хирш. Върху неговата революционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35