Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Възстановяват храмове с голяма културно-историческа стойност

Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, Видин
Снимка: БГНЕС

Над 2 млн. евро за реставриране на храмове и църковни сгради от национално значение отпусна на последното си редовно заседание правителството. С около половината от одобрените средства ще бъде извършен основен ремонт на старата митрополия във Велико Търново, която е с голяма историческа стойност за града. За довършителните строително-ремонтни дейности по сградата на Софийската митрополия също са предвидени 100 000 евро.

Близо една четвърт от парите се предоставят за консервация и реставрация на Мулдавския манастир „Св. Петка“ в община Асеновград. Манастирът, основан през XIV век, е бил важно книжовно средище в епохата на Възраждането. В богатата му библиотека били пазени много стари и редки ръкописи, които по-късно били разграбени и унищожени. Към него имало и килийно училище, което просъществувало до 1888 г.

Предвижда се консервация и реставрация на храм „Св. великомъченик Димитър Солунски“ във Видин, който е втори по големина в България, след патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ в София. В северната част на храма, където е престолът на свети Йоан Рилски има уникален стенопис, с композиция подобна на изрисуваната и в катедралния храм „Александър Невски“. В нея цар Петър иска среща с Рилския отшелник, който отказва царските дарове и приема единствено плодовете. Любопитно е също че, в образите на царските войници, са изрисувани ликовете на националните герои – Васил Левски, Георги Раковски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Тодор Александров и Любен Каравелов. Автор на стенописа е Господин Желязков, който вероятно е изографисал ликовете на историческите личности с благословията на тогавашния видински митрополит Неофит.

Още от категорията

Фестивалът “Коледария” – усещане за празник

Коледни празници в уютна атмосфера с много веселба, духова музика, симфонични концерти, подкрепени с кулинарни изкушения.  Това е само част от магията, с която  Първият коледно-новогодишен фестивал "Коледария" ще привлече столичани и гости на..

публикувано на 25.11.09 в 11:31
\r\nЗам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова акцентира върху превенцията при изоставянето на деца в домове и върху грижите от нов тип, които да полагат както държавата и специализираните институции, така и неправителствените организации, при тяхното социализиране.

„У дома, а не в дом” – нови социални услуги за деца, лишени от родителска грижа

Национална конференция на тема „У дома, а не в дом” събра в София представители на министерствата на труда и социалната политика, на образованието, младежта и науката, на здравеопазването, на Държавната агенция за закрила на детето и неправителствения..

публикувано на 25.11.09 в 09:52
Даниела Симидчиева не спира да вярва в доброто.

Даниела Симидчиева: „Ако бъдем добри, ще ни се случва добро”

Даниела Симидчиева е българката, показала най-добри резултати от теста на МЕНСА – Световната организация на хората с висок коефициент на интелигентност. Нещо повече заради IQ-то й от над 200 точки, при общ среден показател за повечето хора 100, вестник..

публикувано на 24.11.09 в 10:38