Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Възстановяват храмове с голяма културно-историческа стойност

Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, Видин
Снимка: БГНЕС

Над 2 млн. евро за реставриране на храмове и църковни сгради от национално значение отпусна на последното си редовно заседание правителството. С около половината от одобрените средства ще бъде извършен основен ремонт на старата митрополия във Велико Търново, която е с голяма историческа стойност за града. За довършителните строително-ремонтни дейности по сградата на Софийската митрополия също са предвидени 100 000 евро.

Близо една четвърт от парите се предоставят за консервация и реставрация на Мулдавския манастир „Св. Петка“ в община Асеновград. Манастирът, основан през XIV век, е бил важно книжовно средище в епохата на Възраждането. В богатата му библиотека били пазени много стари и редки ръкописи, които по-късно били разграбени и унищожени. Към него имало и килийно училище, което просъществувало до 1888 г.

Предвижда се консервация и реставрация на храм „Св. великомъченик Димитър Солунски“ във Видин, който е втори по големина в България, след патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ в София. В северната част на храма, където е престолът на свети Йоан Рилски има уникален стенопис, с композиция подобна на изрисуваната и в катедралния храм „Александър Невски“. В нея цар Петър иска среща с Рилския отшелник, който отказва царските дарове и приема единствено плодовете. Любопитно е също че, в образите на царските войници, са изрисувани ликовете на националните герои – Васил Левски, Георги Раковски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Тодор Александров и Любен Каравелов. Автор на стенописа е Господин Желязков, който вероятно е изографисал ликовете на историческите личности с благословията на тогавашния видински митрополит Неофит.

Още от категорията

Странно затишие е обзело тези дни българските университети...

Българските студенти между празника и делника

Странно затишие е обзело тези дни българските университети. Учебните зали, лабораториите и шумните кафенета, гъмжащи от младежи и преподаватели, в момента са празни. Университетските столове, библиотеки и книжарници са затворени. Подобно е положението и с..

публикувано на 08.12.09 в 10:07

Здравословното хранене – мода или необходимост

Дни преди новогодишните празници отново актуална е темата за здравословното хранене. Мода ли е или по-скоро необходимост? Как хем да уважим по традиция обилната новогодишна трапеза, хем да не навредим на здравето и фигурата си? Ще кажете – каква трапеза,..

публикувано на 07.12.09 в 14:12
Един от основните проблеми, свързан с пренаселването на столицата, е нарастващия брой на автомобилите.

Разрастването на София – нож с няколко остриета

„Расте, но не старее” – този девиз носи най-големият български град от 1911 г. Негов автор е Хараламби Тачев, първият български художник-декоратор, последовател на сецесиона. Едва ли обаче, когато го е измислял, г-н Тачев е предвиждал, че броят на хората в..

публикувано на 07.12.09 в 13:55