Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Възстановяват храмове с голяма културно-историческа стойност

Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, Видин
Снимка: БГНЕС

Над 2 млн. евро за реставриране на храмове и църковни сгради от национално значение отпусна на последното си редовно заседание правителството. С около половината от одобрените средства ще бъде извършен основен ремонт на старата митрополия във Велико Търново, която е с голяма историческа стойност за града. За довършителните строително-ремонтни дейности по сградата на Софийската митрополия също са предвидени 100 000 евро.

Близо една четвърт от парите се предоставят за консервация и реставрация на Мулдавския манастир „Св. Петка“ в община Асеновград. Манастирът, основан през XIV век, е бил важно книжовно средище в епохата на Възраждането. В богатата му библиотека били пазени много стари и редки ръкописи, които по-късно били разграбени и унищожени. Към него имало и килийно училище, което просъществувало до 1888 г.

Предвижда се консервация и реставрация на храм „Св. великомъченик Димитър Солунски“ във Видин, който е втори по големина в България, след патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ в София. В северната част на храма, където е престолът на свети Йоан Рилски има уникален стенопис, с композиция подобна на изрисуваната и в катедралния храм „Александър Невски“. В нея цар Петър иска среща с Рилския отшелник, който отказва царските дарове и приема единствено плодовете. Любопитно е също че, в образите на царските войници, са изрисувани ликовете на националните герои – Васил Левски, Георги Раковски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Тодор Александров и Любен Каравелов. Автор на стенописа е Господин Желязков, който вероятно е изографисал ликовете на историческите личности с благословията на тогавашния видински митрополит Неофит.

Още от категорията

Част от делегацията на град Сураная с посланика на Индонезия в София – от дясно на ляво Н. П. посланикът Имануел Роберт Инкириванг, с когото е основно интервюто и до него е асистентът на кмета Мухлаз Удин.

Варна си намери побратим в Индонезия

През 2008 г. търговският стокообмен между България и Индонезия е нараснал със 78, 6 на сто в сравнение с предходната 2007 г. През 2009 г. двете страни подписаха споразумения за двустранни консултации по политически и икономически въпроси. Българите и..

публикувано на 03.12.09 в 12:20

Две нови фигури начело на Европейския съюз – очаквания, задачи, перспективи

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Bulgarska/Project EP/08_12_09_bul.mp3 През ноември ЕС избра председател на Европейския съвет и върховен представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност. Това са новите най-високи постове в ЕС, които се..

публикувано на 03.12.09 в 10:38
От ляво на дясно - Стефани Конгъст – президент на Международния женски клуб, Мари Хелбхер – управител на клуба, Валя Батиста – втори вицепрезидент и Джулиана Бъкби – първи вицепрезидент и координатор на базар.

Коледна благотворителност с лакомства и сувенири от цял свят

XV благотворителен коледен базар на Международния женски клуб в София На 6 декември 2009 г., Никулден – един от най-почитаните християнски празници в България, столичният Интер Експо и Конгресен Център ще е домакин на XV ежегодна хуманна акция на..

публикувано на 03.12.09 в 10:15