Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български деца се учат на екологична култура в нова кампания

Снимка: Югозападното държавно предприятие

Първата по рода си образователна кампания "Гората и климатичните промени" с участието на експерти по горска педагогика започна на територията на Югозападното държавно горско предприятие. Специалисти по горите запознават децата с промените в климата, с работата на лесовъдите, както и с различните видове горски дървета и животни. 

Предвидени са уроци по създаване на устойчиви на промените в климата гори, чрез използването на контейнерни фиданки от сухоиздържливи видове, като черен бор и различни видове дъб.

Кампанията е съвместна инициатива на Сдружение "Горичка" на известната ни тенисистка Магдалена Малеева и Съюза на лесовъдите в България. В мобилен павилион "Горичка в количка", оборудван с десетки игри, образователни материали за горите и инструменти за залесяване, учениците от първи до четвърти клас ще придобиват "на терен" новите знания

Първи в кампанията взеха участие учениците от основните училища в община Якоруда - най-южната точка на маршрута на инициативата. През следващите седмици образователният павилион ще посети общините Белица, Симитли, Благоевград и Банско. После ще се отправи към областите Благоевград, София, Кюстендил, Пазарджик, Смолян, Шумен и Русе. 

Очаква се повече от 1000 деца, в над 50 училища, да бъдат приобщени към каузата и усилията на лесовъдите за опазване на горите и адаптирането им към климатичните промени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летните температури се запазват и във вторник

Във вторник, 16 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. През деня ще е слънчево. След пладне от запад облачността ще се увеличава и до вечерта в Западна България ще завали. Максималните температури ще са между 27..

публикувано на 15.04.24 в 20:10
ЦИК

"Избираме заедно" е слоганът за изборите за Евро- и български парламент

От 16 април Централната избирателна комисия започва разяснителна кампания за предстоящите избори 2 в 1 - за Евро- и български парламент, насрочени за 9 юни, предаде репортерката на БНР Цветелина Стоянова. Слоганът за изборите ще бъде „Избираме..

публикувано на 15.04.24 в 18:16

Над 1 милион лева от "Америка за България" за туризма в българския Северозапад

17 проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". За тях ще бъдат предоставени 1 312 000 лв. за развитието на туристически продукти и..

публикувано на 15.04.24 в 18:06