Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български деца се учат на екологична култура в нова кампания

Снимка: Югозападното държавно предприятие

Първата по рода си образователна кампания "Гората и климатичните промени" с участието на експерти по горска педагогика започна на територията на Югозападното държавно горско предприятие. Специалисти по горите запознават децата с промените в климата, с работата на лесовъдите, както и с различните видове горски дървета и животни. 

Предвидени са уроци по създаване на устойчиви на промените в климата гори, чрез използването на контейнерни фиданки от сухоиздържливи видове, като черен бор и различни видове дъб.

Кампанията е съвместна инициатива на Сдружение "Горичка" на известната ни тенисистка Магдалена Малеева и Съюза на лесовъдите в България. В мобилен павилион "Горичка в количка", оборудван с десетки игри, образователни материали за горите и инструменти за залесяване, учениците от първи до четвърти клас ще придобиват "на терен" новите знания

Първи в кампанията взеха участие учениците от основните училища в община Якоруда - най-южната точка на маршрута на инициативата. През следващите седмици образователният павилион ще посети общините Белица, Симитли, Благоевград и Банско. После ще се отправи към областите Благоевград, София, Кюстендил, Пазарджик, Смолян, Шумен и Русе. 

Очаква се повече от 1000 деца, в над 50 училища, да бъдат приобщени към каузата и усилията на лесовъдите за опазване на горите и адаптирането им към климатичните промени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

България днес – 25 април 2024 г.

Чикаго вече е в ритъма на българския фолклор. В американския град официално започна 14-ото издание на фестивала "Верея", откъдето предава специалният кореспондент на БНР Елена Цанева. На рождения си ден актьорът Ицках Финци в специално интервю за Радио..

публикувано на 25.04.24 в 19:00

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15