Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награди за Радио България от конкурса "Светове и цветове" на СИЖБ

К.Къдринова: Във време на пандемия ролята ви е още по-значима

Радио България отново е сред отличените в конкурса "Светове и цветове", организиран от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ). Наградите са за журналистически публикации и предавания на български и испански език, сближаващи България и испаноезичния свят. Две от тях са в памет на испанистите Светлана Плашокова−Митева (1963−2012) от Испанска редакция на Радио България и Самуел Франсес (1940−2012).

В осмото издание на конкурса, отличието "Светлана Плашокова" – за сближаване на България с испаноезичния свят, се присъжда на Испанска редакция и колегите Даниела Радичкова, Христина Тасева и Венцеслав Николов за поредица материали, отразяващи 110−годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Испания. С приза за професионална и гражданска етика "Самуел Франсес" е отличена Венета Николова от "Редакция България", за интервю с живеещия във Варна чилиец Даниел Монтилио, създател на платформа за чужденци в България. Сред номинираните, които също ще получат дипломи от СИЖБ, са и колегите Миглена Иванова за материала „Как аржентинец влиза в такт с българските ритми” и Красимир Мартинов − за публикацията „С мисъл за България в далечна Аржентина”.

През годините сред журналистите, наградени от СИЖБ, са били Мария Пачкова, Катя Диманова, Райна Петкова, заради приноса си в развитието на Испанска редакция на многоезичната програма на БНР. Причината да има толкова наши колеги сред наградените и номинираните е, че програмите на Радио България и движението на испаноговорещите журналисти имат много сходни цели.

"Нашето сдружение се стреми да сближава хората и културите, да запознаваме испаноезичната аудитория с това, което става в България както и българската аудитория с онова, което се случва в испаноезичния свят – отбелязва Къдринка Къдринова, зам. председател на СИЖБ.

Къдринка Къдринова

Радио България е точно такъв жив мост, особено Испанска редакция, която ни е съвсем близка. В нея имаме наши членове, които понастоящем работят там. Искам специално да отбележа точно тази връзка между целите, задачите и характеристиките на Радио България и нашето сдружение. Това е найточната, достоверната и истинска информация, която светът може да получи за България не само на испански език, но и на найразлични езици. Това е нашият прозорец към света. Слава Богу, че въпреки многото премеждия и опити за закриването му, него го има и то продължава! Именно затова през 2016 г., след опитите за закриване на голяма част от езиковите му редакции, Радио България получи почетната ни награда "Обединител на култури"."

Сега, в условията на пандемията, ролята на Радио България става още позначима. Когато човек е ограничен от много други посоки да се запознае с дадена култура, "точно такива институции като Радио България могат да бъдат един изключително важен човешки мост", категорична е Къдринка Къдринова. За съжаление обаче спирането на ефирното излъчване ограничава възможностите за живия контакт със слушателите. Пример за такава жива връзка са ученици от малко селце в Перу, които с интерес слушали програмата ни на испански език. Самата Къдринка Къдринова става пряк свидетел на тези топли отношения при посещението на президента Георги Първанов в Перу:

"Тогава колегите от испанска редакция подготвиха специален колет, който президентският самолет отнесе в Лима. Там, в едно далечно училище в Андите учител ентусиаст се оказа редовен слушател на Радио България. В едно от писмата си до програмата той писал, че децата се нуждаят от тетрадки, химикалки... И Испанска редакция откликна и изпрати тетрадки, боички и други пособия за учениците. Мисля, че това е красноречив малък епизод от всичко, което се е случвало през десетилетията на жива връзка със слушателите на Радио България по света. Той е дори показателен как България е достигнала до сърцата на хората там, високо в Андите, и съм сигурна, че те продължават да си спомнят за това. Мисля, че това са много важни епизоди, към които трябва да се връщаме, защото хората в тези забравени от Бога места нямат интернет."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 20 март 2024 г.

Точно в 5.06 часа българско време тази сутринта настъпи астрономическата пролет. В деня на пролетното равноденствие и с надежда за повече светлина в делника ни в „България днес“ обобщаваме последните политически събития около евентуалната историческа..

публикувано на 20.03.24 в 19:00

България днес – 19 март 2024 г.

Новините от България и българите по света са акцент в "България днес". Евродепутатът Радан Кънев говори за закъснелия европейски дебат в България, а проф. Климент Найденов ни води при бесарабските българи в..

публикувано на 19.03.24 в 19:00

България днес – 18 март 2024 г.

От днес започва Великият или Великденският пост, който християнската църква нарича "предверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Иисус..

публикувано на 18.03.24 в 19:00