Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Награди за Радио България от конкурса "Светове и цветове" на СИЖБ

К.Къдринова: Във време на пандемия ролята ви е още по-значима

Радио България отново е сред отличените в конкурса "Светове и цветове", организиран от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ). Наградите са за журналистически публикации и предавания на български и испански език, сближаващи България и испаноезичния свят. Две от тях са в памет на испанистите Светлана Плашокова−Митева (1963−2012) от Испанска редакция на Радио България и Самуел Франсес (1940−2012).

В осмото издание на конкурса, отличието "Светлана Плашокова" – за сближаване на България с испаноезичния свят, се присъжда на Испанска редакция и колегите Даниела Радичкова, Христина Тасева и Венцеслав Николов за поредица материали, отразяващи 110−годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Испания. С приза за професионална и гражданска етика "Самуел Франсес" е отличена Венета Николова от "Редакция България", за интервю с живеещия във Варна чилиец Даниел Монтилио, създател на платформа за чужденци в България. Сред номинираните, които също ще получат дипломи от СИЖБ, са и колегите Миглена Иванова за материала „Как аржентинец влиза в такт с българските ритми” и Красимир Мартинов − за публикацията „С мисъл за България в далечна Аржентина”.

През годините сред журналистите, наградени от СИЖБ, са били Мария Пачкова, Катя Диманова, Райна Петкова, заради приноса си в развитието на Испанска редакция на многоезичната програма на БНР. Причината да има толкова наши колеги сред наградените и номинираните е, че програмите на Радио България и движението на испаноговорещите журналисти имат много сходни цели.

"Нашето сдружение се стреми да сближава хората и културите, да запознаваме испаноезичната аудитория с това, което става в България както и българската аудитория с онова, което се случва в испаноезичния свят – отбелязва Къдринка Къдринова, зам. председател на СИЖБ.

Къдринка Къдринова

Радио България е точно такъв жив мост, особено Испанска редакция, която ни е съвсем близка. В нея имаме наши членове, които понастоящем работят там. Искам специално да отбележа точно тази връзка между целите, задачите и характеристиките на Радио България и нашето сдружение. Това е найточната, достоверната и истинска информация, която светът може да получи за България не само на испански език, но и на найразлични езици. Това е нашият прозорец към света. Слава Богу, че въпреки многото премеждия и опити за закриването му, него го има и то продължава! Именно затова през 2016 г., след опитите за закриване на голяма част от езиковите му редакции, Радио България получи почетната ни награда "Обединител на култури"."

Сега, в условията на пандемията, ролята на Радио България става още позначима. Когато човек е ограничен от много други посоки да се запознае с дадена култура, "точно такива институции като Радио България могат да бъдат един изключително важен човешки мост", категорична е Къдринка Къдринова. За съжаление обаче спирането на ефирното излъчване ограничава възможностите за живия контакт със слушателите. Пример за такава жива връзка са ученици от малко селце в Перу, които с интерес слушали програмата ни на испански език. Самата Къдринка Къдринова става пряк свидетел на тези топли отношения при посещението на президента Георги Първанов в Перу:

"Тогава колегите от испанска редакция подготвиха специален колет, който президентският самолет отнесе в Лима. Там, в едно далечно училище в Андите учител ентусиаст се оказа редовен слушател на Радио България. В едно от писмата си до програмата той писал, че децата се нуждаят от тетрадки, химикалки... И Испанска редакция откликна и изпрати тетрадки, боички и други пособия за учениците. Мисля, че това е красноречив малък епизод от всичко, което се е случвало през десетилетията на жива връзка със слушателите на Радио България по света. Той е дори показателен как България е достигнала до сърцата на хората там, високо в Андите, и съм сигурна, че те продължават да си спомнят за това. Мисля, че това са много важни епизоди, към които трябва да се връщаме, защото хората в тези забравени от Бога места нямат интернет."