Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 404

Снимка: БГНЕС

Правителството закри Националния оперативен щаб за Covid-19
Националният оперативен щаб за борба с Covid-19 е разформирован, считано от днес. Това е съобщила правителствената пресслужба. Щабът беше създаден със заповед на премиера Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари 2020 г. Целта му бе да организира и координира действията на държавните органи в борбата с епидемията на Covid-19.
Повече оздравели отколкото новозаразени с Covid-19
2517 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие, според данните на Единния информационен портал. Това представлява 16,5% от направените 15 297 тестове. Най-много новозаразени има в София – 599, в Пловдив - 228, във Варна - 177 и в Бургас - 161. Активните случаи намаляват до 68 707. Лек спад се наблюдава и при хоспитализираните – общо 9685 пациенти, от които 807 в интензивни отделения. 125 души са починали, а излекуваните са 3647. Второ поредно денонощие броят на оздравелите надвишава този на новозаразените. Ваксинирани до момента са 605 377 души - 14 882 през последните 24 часа. Двете дози от ваксината са поставени на 119 879 души. Още по темата - ТУК.

Зараза с Covid-19 в Сливенския затвор
Огнище на коронавирус е установено в Сливенския затвор. Заразени са общо 13 души – девет лишени от свобода жени и четирима служители, съобщи кореспондентът на БНР в града Стоян Радев. Жените са изолирани от останалите в медицинския център към затвора, а служителите са поставени под карантина и наблюдение от личните си лекари. Състоянието на всички е добро е няма нужда от настаняването им в болница, уточниха от РЗИ. Още по темата - ТУК.

Запазват безплатните чадъри и шезлонги на плажа
Практиката за безплатните чадъри и шезлонги от 2020 г. е добра и работеща и ще се приложи и през тази година”, заяви пред bTV вицепремиерът в оставка Марияна Николова по повод една от подкрепящите мерки по време на епидемията от коронавирус. По думите й, бизнесът по морето вече се подготвя за 1 май, когато ще бъде дадено началото на туристическия сезон при спазване на издадените правила за безопасност. Междувременно се очаква Европейската комисия да приеме единно решение за дигиталния зелен сертификат, който ще регулира правилата за влизане в отделните страни на чужденците. Според Марияна Николова и през настоящата година страната ни ще разчита основно на българските туристи.

Представят влиянието на Covid-19 върху хората с първични имунни дефицити
Петото училище по първични имунни дефицити ще се проведе онлайн на 23 април в рамките на световната седмица на заболяването, съобщават от Експертния център по редки болести – първични имунни дефицити към УМБАЛ „Александровска”. Целта е пациентите и родителите на деца с първични имунни дефицити да се запознаят с Covid епидемията и нейния причинител, как тя се отразява върху развитието на заболяването, както и с противоепидемичните мерки и възможностите за ваксиниране. Още по темата - ТУК.

Белгия премахва забраната за маловажните пътувания
От 19 април Белгия отменя забраната за несъществените от и до страната за държавите от ЕС, включително и България. Запазват се обаче тестовете за Covid-19 при пристигането и седемдневната карантина след предстой над 48 часа в чужбина.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова


Още от категорията

Белгия премахва ограниченията за влизащите в страната български граждани

От днес Белгия премахва ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус, за влизащите в страната български граждани. Според информация на посолството ни в Брюксел България вече фигурира в списъка със страни от зелената зона за пътуване. За пристигащите..

публикувано на 22.06.21 в 15:16

0,5% положителни проби за коронавирус

През изминалото денонощие са установени 41 нови случаи на коронавирус от направените 8400 тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби са 0,5%. Най-много новозаразени има в София – 15, в Пловдив – 7 и в Бургас - 6. В..

публикувано на 20.06.21 в 09:17

Рилският манастир и старият Несебър - сред най-разпознаваемите обекти на ЮНЕСКО у нас

По повод 85-ата годишнина от първите предавания на БНР за чужбина , техният приемник - Радио България, стартира викторина с въпроси за българската култура и история. Във втория брой на викторината ви попитахме кои обекти (от 5 изброени) са..

публикувано на 15.06.21 в 10:06