Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгия отменя забрана за пътуване, но ограниченията остават

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От полунощ на 19 април Белгия отменя забраната за несъществени пътувания от и до страната за държавите от Европейския съюз, включително и за пътници от България. Въпреки това, белгийските власти препоръчват да се предприемат пътуване само по неотложни причини, информира посолството ни в Брюксел.

Както и досега, при пристигането си в Белгия пътуващите трябва да спазват режим на PCR тестване и 7-дневна карантина.

Всички граждани над 6-годишна възраст, които нямат белгийско гражданство или статут на постоянно пребиваващи в страната, представят при пристигането си сертификат за отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа. Отрицателният резултат от PCR тест е задължителен, независимо дали пътуването се осъществява с въздушен, автомобилен, морски или железопътен транспорт.

Посолството ни обръща внимание, че пристигащите в Белгия граждани, които притежават белгийски лични документи, не представят резултат от предварителен PCR тест. Тестът се прави на първия и седмия ден след пристигането в страната.

7-дневната карантина е задължителна за пристигащите в Белгия след престой повече от 48 часа в чужбина, включително в България. Тя може да приключи само след отрицателен PCR тест, извършен на седмия ден от карантината. Ако тестът покаже положителен резултат, гражданинът трябва да се самоизолира за още 10 дни.

Изключение от задължителната карантина се прави за пътуващите, които ще пребивават в Белгия за по-малко от 48 часа.

Остава в сила и задължителното попълване на Формуляра за местоположение на пътниците (Passenger Locator Form), който позволява на полицията да идентифицира хора, които не се тестват при завръщането си.  На нарушителите на правилата за тестване ще се налага глоба от 250 евро.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с Консулската служба към посолството ни в Брюксел на телефон: +32 2 375 86 50 и с дежурен в извънработно време на телефон: + 32 473 981 042. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейла consular.brussels@mfa.bg.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

Президентът поздрави юристите за Деня на Конституцията 16 април

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години в Търново приеха Търновската конституция и положиха основите на..

публикувано на 16.04.24 в 10:08

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10