Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Демократична България" с предложения за промени в Конституцията и Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Още в първия работен ден на новия парламент „Демократична България” внесе предложения за законодателни промени в Конституцията и Изборния кодекс. Предлага се намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, както и той да бъде избиран от парламента с мнозинство от три пети или 144 депутати, а не от Висшия съдебен съвет, както е сега, предаде репортерката ни Добрина Карамболова.

Законопроектът за промени в Изборния кодекс предвижда централната избирателна комисия да има статут на независим професионален орган, да отпадне квотният принцип при формирането й, а мандатът на настоящата комисия да бъде прекратен. Проектът предлага и въвеждане на гласуване по пощата. Според вносителите това ще улесни българите в чужбина, както и хората с увреждания, които често са затруднени да упражнят правото си на глас, предаде БНТ.


Още от категорията

Отново сме в предизборна кампания

Започна предизборната кампания за втория тур на президентските избори, която ще приключи 24 часа преди балотажа. Централната избирателна комисия обяви окончателно резултатите от вота за държавен глава. „На произведените на 14 ноември избори няма избрани..

публикувано на 17.11.21 в 09:33

Вотът зад граница – мобилизация и разочарование от алтернативите на статуквото

Третите поредни парламентарни избори у нас през настоящата година, вече са в историята. Те бяха по-особени заради съчетанието им с редовните избори за президент и вицепрезидент. И ако изходът от редовните ще бъде решен на балотаж, то резултатът на..

публикувано на 16.11.21 в 12:01

При обработени над 99 % от изборните протоколи „Продължаваме промяната“ остава първа политическа сила

„Продължаваме промяната“ запазват първото място на изборите за парламент при преброени 99,51 % от секционните протоколи. Резултатите до 17 ч на 15 ноември са: „Продължаваме промяната“ – 25,65 % ГЕРБ-СДС – 22,8 % ДПС – 12,92 %..

обновено на 15.11.21 в 17:28
Подкасти от БНР