Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Демократична България" с предложения за промени в Конституцията и Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Още в първия работен ден на новия парламент „Демократична България” внесе предложения за законодателни промени в Конституцията и Изборния кодекс. Предлага се намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, както и той да бъде избиран от парламента с мнозинство от три пети или 144 депутати, а не от Висшия съдебен съвет, както е сега, предаде репортерката ни Добрина Карамболова.

Законопроектът за промени в Изборния кодекс предвижда централната избирателна комисия да има статут на независим професионален орган, да отпадне квотният принцип при формирането й, а мандатът на настоящата комисия да бъде прекратен. Проектът предлага и въвеждане на гласуване по пощата. Според вносителите това ще улесни българите в чужбина, както и хората с увреждания, които често са затруднени да упражнят правото си на глас, предаде БНТ.


Още от категорията

При обработени над 99 % от изборните протоколи „Продължаваме промяната“ остава първа политическа сила

„Продължаваме промяната“ запазват първото място на изборите за парламент при преброени 99,51 % от секционните протоколи. Резултатите до 17 ч на 15 ноември са: „Продължаваме промяната“ – 25,65 % ГЕРБ-СДС – 22,8 % ДПС – 12,92 %..

обновено на 15.11.21 в 17:28

Седем партии в парламента и сериозна заявка за коалиционен кабинет

Само изключително ниската избирателна активност попречи на Румен Радев да спечели с лекота втория си президентски мандат, докато в парламентарната надпревара начело застана новата партия “Продължаваме промяната” - противно на социологическите..

публикувано на 15.11.21 в 12:09
Румен Радев

Румен Радев и „Продължаваме промяната“ остават начело, при обработени 21,21% от гласовете на българските граждани

При обработени 21.21% от изборните протоколи от вота 2 в 1, до 5 ч. тази сутрин, в надпреварата за президент води Румен Радев с 48,55 % от гласовете, следван от Анастас Герджиков с 20,2 %.  Данните включват обработени 65 % от протоколите в..

публикувано на 15.11.21 в 07:48
Подкасти от БНР