Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Демократична България" с предложения за промени в Конституцията и Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Още в първия работен ден на новия парламент „Демократична България” внесе предложения за законодателни промени в Конституцията и Изборния кодекс. Предлага се намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, както и той да бъде избиран от парламента с мнозинство от три пети или 144 депутати, а не от Висшия съдебен съвет, както е сега, предаде репортерката ни Добрина Карамболова.

Законопроектът за промени в Изборния кодекс предвижда централната избирателна комисия да има статут на независим професионален орган, да отпадне квотният принцип при формирането й, а мандатът на настоящата комисия да бъде прекратен. Проектът предлага и въвеждане на гласуване по пощата. Според вносителите това ще улесни българите в чужбина, както и хората с увреждания, които често са затруднени да упражнят правото си на глас, предаде БНТ.


Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Цената на PCR тестовете в Гърция стана политически въпрос Опозицията в Гърция поиска предсрочни избори и обвини правителството, че няма стратегия за справяне с Covid-19. Повод е фиксираното от държавата намаление на цената за PCR..

публикувано на 07.01.22 в 11:19
Кирил Петков

Премиерът лично ще наблюдава дейността на Агенцията за българите в чужбина

Премиерът Кирил Петков разпредели функциите по координация на общата политика на правителството и по взаимодействието с органи на изпълнителната власт към Министерския съвет.  Под личното наблюдение на премиера ще бъдат Държавната агенция за бежанците,..

публикувано на 05.01.22 в 19:14
Пламен Георгиев

Отзовават българския консул във Валенсия

Консулът на България във Валенсия и бивш ръководител на антикорупционната комисия Пламен Георгиев ще бъде отзован. Това обяви в началото правителственото заседание премиерът Кирил Петков. Според Петков назначението на Георгиев на поста е изцяло..

обновено на 05.01.22 в 17:54
Подкасти от БНР