Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Демократична България" с предложения за промени в Конституцията и Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Още в първия работен ден на новия парламент „Демократична България” внесе предложения за законодателни промени в Конституцията и Изборния кодекс. Предлага се намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, както и той да бъде избиран от парламента с мнозинство от три пети или 144 депутати, а не от Висшия съдебен съвет, както е сега, предаде репортерката ни Добрина Карамболова.

Законопроектът за промени в Изборния кодекс предвижда централната избирателна комисия да има статут на независим професионален орган, да отпадне квотният принцип при формирането й, а мандатът на настоящата комисия да бъде прекратен. Проектът предлага и въвеждане на гласуване по пощата. Според вносителите това ще улесни българите в чужбина, както и хората с увреждания, които често са затруднени да упражнят правото си на глас, предаде БНТ.


Още от категорията

Възможен ли е политически консенсус в новия български парламент?

Изказванията на председателите на парламентарните групи в новосформираното 46 Народно събрание, в първия си работен ден, препотвърдиха желанието за промяна на досегашния модел на управление и амбицията за диалог с партията-победител на изборите..

публикувано на 22.07.21 в 11:14

Депутатите от 46-ия парламент положиха клетва

“ Суверенът ви избра и аз разчитам на неговата мъдрост, нека да работим за мечтата на този народ да има просперираща България ”. С тези думи най-възрастният депутат Мика Зайкова откри новия 46-и парламент. По време на тържественото заседание – в..

публикувано на 21.07.21 в 13:52

Ива Митева отново е председател на парламента

Готовност за диалог и съставяне на ново правителство до две седмици беше заявена от трибуната на започналото работа днес ново 46-о Народно събрание.  Със 137 гласа „за“, един „против“ и 99 „въздържал се“ Ива Митева от „Има такъв народ“ е избрана за..

публикувано на 21.07.21 в 12:15