Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Демократична България" с предложения за промени в Конституцията и Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Още в първия работен ден на новия парламент „Демократична България” внесе предложения за законодателни промени в Конституцията и Изборния кодекс. Предлага се намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, както и той да бъде избиран от парламента с мнозинство от три пети или 144 депутати, а не от Висшия съдебен съвет, както е сега, предаде репортерката ни Добрина Карамболова.

Законопроектът за промени в Изборния кодекс предвижда централната избирателна комисия да има статут на независим професионален орган, да отпадне квотният принцип при формирането й, а мандатът на настоящата комисия да бъде прекратен. Проектът предлага и въвеждане на гласуване по пощата. Според вносителите това ще улесни българите в чужбина, както и хората с увреждания, които често са затруднени да упражнят правото си на глас, предаде БНТ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Делян Пеевски

ДПС няма да подкрепи правителство с мандата на ПП-ДБ

"Този парламент е изчерпан. Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство", така коментира във Фейсбук председателят на ДПС Делян Пеевски новината за оттеглянето на кандидатурата на Мария Габриел за премиерския пост. "Днес научихме от изявлението на..

публикувано на 24.03.24 в 16:55
Политологът проф. Милена Стефанова (в средата), (вдясно) социологът Юлий Павлов и (вляво) проф. Росен Стоянов, политолог

За да има правителство, политиците трябва да преглътнат две неща

Най-вероятно е ротацията да се осъществи и България да има правителство, въпреки всички раздори. Нови избори не биха довели до нищо по-различно в парламента и участниците в преговорите знаят това. Такова мнение изказаха в ефира на БНР политолозите проф...

публикувано на 24.03.24 в 14:43

Българското правителство осъди нападението в Москва и призова за разследване

България изразява съболезнования към близките на жертвите от терористичния акт в Москва. “Категорично осъждаме тероризма във всички негови прояви. Призоваваме за разследване и изясняване на обстоятелствата, довели до извършването на нападението“, пише..

публикувано на 23.03.24 в 13:47