Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Демократична България" с предложения за промени в Конституцията и Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Още в първия работен ден на новия парламент „Демократична България” внесе предложения за законодателни промени в Конституцията и Изборния кодекс. Предлага се намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, както и той да бъде избиран от парламента с мнозинство от три пети или 144 депутати, а не от Висшия съдебен съвет, както е сега, предаде репортерката ни Добрина Карамболова.

Законопроектът за промени в Изборния кодекс предвижда централната избирателна комисия да има статут на независим професионален орган, да отпадне квотният принцип при формирането й, а мандатът на настоящата комисия да бъде прекратен. Проектът предлага и въвеждане на гласуване по пощата. Според вносителите това ще улесни българите в чужбина, както и хората с увреждания, които често са затруднени да упражнят правото си на глас, предаде БНТ.


Още от категорията

БСП няма да подкрепи правителство, сформирано без консултации

При опита за формиране на правителство ще се опре до необходимостта от подкрепа на БСП , прогнозира в интервю за БНР Румен Гечев от БСП. Той подчерта, че левицата няма да подкрепи проекта на какъвто и да е кабинет, изготвен без спазване на политическите..

публикувано на 18.07.21 в 13:16

Президентът призова партиите да поемат политическа отговорност

“Този път партиите нямат право на грешка”, заяви във Варна президентът Румен Радев и посъветва лидерите им да поемат политическа отговорност. По думите му, обществото ни очаква от партиите, обявили се срещу порочния управленски модел, да представят в..

публикувано на 17.07.21 в 12:04
Стефан Янев

Стефан Янев: България се нуждае от правителство с ясни приоритети и цели

“Политическите партии трябва да влязат в диалог и да сформират парламентарно мнозинство”, заяви служебният премиер Стефан Янев, който днес е на посещение в Балчик. По думите му, дискутирането на принципа проба-грешка не е най-добрият вариант ...

публикувано на 17.07.21 в 11:37