Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Демократична България" с предложения за промени в Конституцията и Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Още в първия работен ден на новия парламент „Демократична България” внесе предложения за законодателни промени в Конституцията и Изборния кодекс. Предлага се намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, както и той да бъде избиран от парламента с мнозинство от три пети или 144 депутати, а не от Висшия съдебен съвет, както е сега, предаде репортерката ни Добрина Карамболова.

Законопроектът за промени в Изборния кодекс предвижда централната избирателна комисия да има статут на независим професионален орган, да отпадне квотният принцип при формирането й, а мандатът на настоящата комисия да бъде прекратен. Проектът предлага и въвеждане на гласуване по пощата. Според вносителите това ще улесни българите в чужбина, както и хората с увреждания, които често са затруднени да упражнят правото си на глас, предаде БНТ.


Още от категорията

Първан Симеонов

Вотът от чужбина имаше ключово значение за крайния резултат от изборите

Предсрочните парламентарни избори на 11 юли вече са в историята, но коментарите за резултатите от тях все още доминират в медийното пространство. В очакване на официалното конституиране на 46-ото Народно събрание, поглеждаме към тях, под един..

публикувано на 15.07.21 в 12:41

Партиите на протеста ще имат 112 депутати в 46-тия парламент

При обработени 100% резултати от вота на 11 юли първа политическа сила в новия 46-и парламент е партия „Има такъв народ“. С 24,8% от гласовете тя получава 65 депутатски мандата. Втора е коалицията СДС-ГЕРБ с 23,51% и 63 депутатски места. Трета е БСП с..

публикувано на 14.07.21 в 12:16

ДПС губи там където няма автентични депесари

ДПС губи около 40-50 000 гласа с отстъпление във всички области, коментира пред БНР Илхан Андай от сайта „24 Родопи“. В България ДПС катастрофира в региони, където Делян Пеевски жънеше успехи, подчерта Андай. „В неговата любима област – Пазарджик,..

публикувано на 13.07.21 в 10:29